Hyppää sisältöön

Kokkolan kukkaistutukset saavat monta säiliöautollista vettä päivässä – pian tarvitaan ehkä toinenkin päätoiminen kastelija

Nurmikoita kaupunki ei kastele.

Kokkolan juhlavuoden istutukset ovat kovilla kuumassa ja kuivassa säässä. Yhden työntekijän panos menee kokonaan kasteluun, kertoo kaupunginpuutarhuri Sini Sangi. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Kokkolassa kukkaistutusten virkeinä pitäminen vaatii pian lisävoimia. Kaupunki on siirtänyt yhden työntekijän päätoimiseksi kastelijaksi, mutta jos kuivuus jatkuu, tarvitaan toinenkin.

Kaupunki kastelee päivittäin istutuksensa, arviolta parikymmentätuhatta kukkaa. Lisäksi vettä annetaan vasta istutetulle puille ja pensaille, mutta nurmikoita ei kastella.

Säiliöauto täytetään varikolla monta kertaa päivässä. Joihinkin paikkoihin on asennettu kastelujärjestelmä, mutta noitakin kohteita joudutaan lisäkastelemaan.

Kaupunki tekee myös lannoituskasteluja. Uudella istutusalueella teatterin edessä kokeillaan melko uutta tekniikkaa: biohiiltä, joka liotetaan lannoitevedessä eli ladataan. Kun se sekoitetaan kasvualustaan, se luovuttaa pikku hiljaa kosteutta ja lannoitetta kasvien käyttöön.

Kotinurmikon leikkuun kaupunginpuutarhuri Sini Sangi neuvoo jättämään tässä säässä väliin, jotta ruoho kestää kuivuutta paremmin. Kastelu taas kannattaa hoitaa iltaisin.