Tukkilauttojen bongaaminen helpottui – halutessaan voi saada viestin lähestyvästä kuljetuksesta

Uittokausi kestää Saimaalla äitienpäivästä isänpäivään.

metsäteollisuus
Tukkilautan uittoa Saimaalla.
Tukkilauttojen menee kesässä Puumalansalmen sillan ohi noin 30. Arkistokuva.Kalle Purhonen / Yle

Puumalan kunta ja UPM ovat yhteistyössä avanneet tukkilauttahälyttimen. Puhelimessa toimivan hälyttimen avulla saa Whatsapp-viestin kun tukkilautta on saapumassa Puumalansalmeen. Sillalta voi nähdä koko kilometrin pituisen tukkilautan kokonaisuudessaan.

– Aloite tuli Puumalan kunnan puolelta ja vastattiin siihen heti myönteisesti. Pystytään tässä samalla tuomaan Saimaan erikoisuutta esille, kertoo UPM uittopäällikkö Esa Korhonen. Ryhmässä on jo jopa satoja jäseniä vaikka palvelu on vielä uusi.

Esa Korhosen mukaan vuosien varrella on mökkiläisiltä ja kesälomalaisilta tullut muutamia pyyntöjä, että olisi mukana nähdä tukkilautta ja vieläkö niitä edes kulkee.

Whatsapp-ryhmään liittymisen jälkeen (siirryt toiseen palveluun) viesti kilahtaa ensimmäisen kerran puhelimeen, kun tukkilautan saapumiseen on noin vuorokausi aikaa. Toinen viesti tulee noin 1-2 tuntia ennen Puumalaa, riippuen lautan aikataulusta.

Uittokausi kestää äitienpäivästä isänpäivään ja sinä aikana Puumalan ohittaa noin 30 uittolauttaa.

Lautan kulkuun vaikuttavat myös sääolot. Uitto ei ole hätäisen puuhaa, sillä lautta etenee noin kahden kilometrin tuntinopeudella. Hinaajien Tarmon ja Ollin matkaa voi seurata myös netissä: http://aluskartta.com -palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Saimaalla uitetaan tukkilautoissa puuta arviolta puoli miljoonaa kuutiometriä kesässä. Saimaa on Suomen ainoa uittovesistö ja nykyisin ainoa uittoa käyttävä metsäyhtiö on UPM. Lauttoja vetävät hinaajat Tarmo ja Olli.

Nykyään lautoissa hinataan tukkeja Ristiinaan Pelloksen vaneritehtaalle sekä Lappeenrantaan Kaukaan tehtaalle.

Pisimmillään uittomatka on 450 km. Uitto korvaa UPM:n mukaan pitkänmatkan kuljetuksessa 8 000 rekkakuormaa tai 350 junaa tai 300 alusta.