1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Kainuun "Uuno-myrskystä" aiheutui mittavat vahingot – myräkkä pääsi yllättämään sähköyhtiön

Virallista nimeä torstainen myrsky ei saa paikallisuutensa vuoksi.

Myrsky katkoi paikoin puita ja pylväitä Lontanniemessä. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Kainuun yli pyyhkäisi eilen torstaina illansuussa raju ukkosrintama. Pelastuslaitoksella oli hoidettavanaan satakunta vahingontorjuntatehtävää, kertoo päivystävä palomestari Petri Vehniäinen.

Puita oli kaatunut rakennusten, autojen, sähkölinjojen ja rataosuuden päälle. Tilanne rauhoittui aamuyön aikana tehtävien suhteen.

– Tehtävät on saatu aika lailla hoidettua. Tilanne on meidän osaltamme rauhallinen, aika laajoja tuhoja sai aikaan, Vehniäinen summasi perjantaiaamuna.

Paltamon ja Manamansalon kautta Oulujärveltä rantautunut myrsky riehui myös Nuasjärvellä, jonka ympäristössä oli sähköjä poikki vielä perjantaiaamuna.

Palvelupäällikkö Ismo Reinikka sähköyhtiö Kajavesta kertoo, että myrsky pääsi yllättämään. Juhannuksen aikaan varauduttiin tuplamiehityksellä, mutta torstai-illan myräkkä tuli puun takaa. Pahimmillaan sähköjä on ollut poikki noin 3500 asiakkaalla.

– Alkuosa saatiin rajattua ja korjattua äkkiä. Illalla kymmenen aikaan sähköt puuttui tuhannelta asiakkaalta. Tällä hetkellä sähköttä on noin 300 asiakasta, Reinikka kertoo perjantaiaamuna ennen seitsemää.

Pahimmat paikat sähkökatkojen osalta ovat Lontanniemi Kontinjoelta Parkuan suuntaan sekä toisella puolen Nuasjärveä Korvanniemi Kuluntalahteen päin sekä Sotkamon Vaarankylä.

– Siellä on nyt pahoja paikkoja. Pylväitä ja puita on kaatunut langoille, Reinikka kertoo.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan olisi loukkaantunut rajusta myräkästä huolimatta.

– Kainuussa ei noin pahaa ja noin isoja myrskyjä ole ollut vähään aikaan, Vehniäinen kertoo.

Rajuudestaan huolimatta eilisillan myrsky jää ilman virallista nimeä. Myräkkä oli liian paikallinen kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Päivystävä meteorologi Jouko Korhonen sanoo, että myrsky kohteli kaltoin noin puolta Kainuuta. Virallisen nimen saadaakseen myrskyn pitää vaikuttaa valtakunnallisesti.

– Sen pitäisi olla laaja-alaisempi. Toimitukset voivat kyllä antaa sille epävirallisen nimen, Korhonen summaa.

Jos Ilmatieteen laitos nimeää myrskyn niin sen pitää vaikuttaa vähintään neljäsosassa Suomea. Meteorologit antavat sille nimen Yliopiston Almanakan nimipäiväkalenterin mukaan. Eilistä myrskyä voidaan kutsua epävirallisesti "Uunoksi".

Pitkään jatkunut lämmin jakso huipentui eilen Kainuun virallisilla mittauspisteillä huimiin lämpölukemiin. Kuuminta oli Sotkamon Tuhkakylällä, jossa lämpöasteita mitattiin 29,9.

– Havainnoissa ei mennyt ihan 30 astetta rikki, mutta varmasti jossain Kainuun eteläosissa meni. Kovin puuskittainen tuuli mitattiin Kajaanin Lentoasemalla, jossa puhalsi hetkellisesti 27 metriä sekunnissa, Korhonen kertoo eilisistä keliolosuhteista.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun) sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)