Tyhjät pullot, orvokit ja jopa alusvaatteet kelpaavat pihavarkaille – Poliisi: Kaikki lähtee, jos on tarve ja tilaisuus

Omaisuusrikosten määrä on ollut keväällä tavallista pienempi, mutta kasvaa kesää kohden.

omaisuusrikokset
Kaksi peltiämpäreistä ja tölkeistä tehtyä hahmoa heinikossa. Toinen hahmoista tervehtii ohikulkijaa Suomen lippu kädessä.
Josi Niukkasen pihasta vietiin juhannuksen alla orvokkien lisäksi myös pihakoristeen kädessä ollut rispaanunut Suomen lippu. Ohikulkijoita tervehtivä "Ropokoppi" sai sittemmin uuden lipun.Josi Niukkanen

Kesäaikaan omaisuusrikosten määrä lisääntyy. Ruohonleikkureiden ja polkupyörien kaltaiset rahanarvoiset tavarat vaihtavat omistajaa luvatta usein yön hämyisinä tunteina.

Aina kodeista ja pihoilta varastettu omaisuus ei ole rahallisesti arvokasta, kuten sosiaalisen median välityksellä kokemuksiaan jakaneet pirkanmaalaiset todistavat.

Josi Niukkanen kertoo, että hänen pihallaan Kangasalan Kuohenmaalla kävi viikkoa ennen juhannusta orvokkeihin viehtynyt voro.

Yöaikaan liikkeellä ollut rosvo vei mukanaan kaksi valurautapataa ja yhden parvekelaatikon, joissa kaikissa oli orvokkeja.

– Ilmoittelin netissä tapahtuneesta, ja ilmeni, että viiden kilometrin säteellä kolmesta muustakin pihasta oli viety orvokit.

Kolmen kuvan yhdistelmä. Maata vasten kuvattu ruukullinen liloja ja sinisiä orvokkeja, polkupyörän satula ja kuluneet lenkkitossut.
Pihavarkaalle kelvatakseen esineen ei tarvitse olla arvokas. Kuvituskuva.Tuomas MacGilleon / Yle

Kun ihmiset kertoivat itselleen tapahtuneista pihavarkauksista, orvokit eivät olleet edes oudoimmasta päästä.

Pitkäkyntisten matkaan on lähtenyt muun muassa tyhjiä pulloja, ovikranssi ja lämpömittari. Vähemmän ronkeleille varkaille ovat kelvanneet myös kuivumaan ripustetut alusvaatteet ja ulos tuulettumaan jätetyt, haisevat kengät.

Varkauksia tehdään tavallista vähemmän

Alkuvuonna omaisuusrikoksia tehtiin poikkeuksellisen paljon, jopa viidenneksen enemmän kuin viime vuonna. Omaisuusrikoksiin lasketaan varkauksien ja näpistysten lisäksi myös muun muassa ryöstöt, kavallukset ja petokset.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Antti Leppilahti sanoo, että vilkasta alkuvuotta seurasi hiljaisempi jakso, joka jatkuu edelleen.

– Poliisille ilmoitettujen omaisuusrikosten määrä vähentyi, kun korona-aika alkoi. Kesää kohti määrässä näkyy pieni nousu, mutta merkittävää kasvua ei ole ainakaan vielä nähtävissä.

Tyypillisesti kesällä varastetaan erityisen paljon polkupyöriä, ja loma-ajan alkaessa myös asuntomurrot yleistyvät.

Tilastoanalyysit tehdään myöhemmin, mutta Leppilahti arvioi, että kevään poikkeusolot ovat vähentäneet ainakin murtoja ja yleisötilaisuuksiin liittyviä varkauksia.

Flow 2018
Suurten yleisötapahtuminen peruminen on vähentänyt taskuvarkauksia. Kuva on vuoden 2018 Flow Festival -tapahtumasta Helsingistä.Berislav Jurišić / Yle

Vakuutusyhtiö Ifin korvauskeskuspäällikkö Juha T. Virtanen kertoo samanlaisen havainnon.

– Korvaushenkilöstömme mukaan asunto- ja mökkimurtoja on ollut tavallista vähemmän, kun niissä vietetty aika on lisääntynyt. Kesäajalle tyypilliset festarivarkaudet, joissa taskuista ja teltoista häviää arvotavaroita, ovat tietenkin jääneet kokonaan pois.

Sen sijaan polkupyöriä ilmoitettiin koronakeväänä Ifin mukaan varastetuksi saman verran kuin edellisenäkin vuonna.

“Ookko tehnyt lenkkiä, pyörällä ilman penkkiä”

Vorot liikkuvat tietysti myös talvella. Silloin pihoilta voi kadota pulkkia, potkukelkkoja tai vaikkapa pihalyhtyjä. Tai mitä vaan, mikä lähtee irti.

Tamperelainen Sarianna Soismaa hämmästyi viime talvena herätessään aamuyöllä ja katsoessaan ikkunasta ulos. Kummastakin pihassa olleesta polkupyörästä oli kadonnut satula.

– Kello on neljä aamulla, tajuat ettei fillarissa ole satulaa, ja kohta pitäisi lähteä avaamaan päiväkotia 7,5 kilometrin päähän. Päässä alkoi soida Klamydian kappale: “Ookko tehnyt lenkkiä, pyörällä ilman penkkiä”.

Vantaan poliisilaitoksella säilössä olevia pyöriä, joiden oikeaa omistajaa ei tiedetä.
Varastetut polkupyörät työllistävät poliisia erityisesti kesäisin. Nämä pyörät olivat poliisin tallessa Vantaalla vuonna 2019.Toni Määttä / Yle

Tarina sai onnellisen lopun. Kameraan tallentunut, etukorilla varustetulla polkupyörällä liikkunut varas vaihtoi anastetut satulat naapuritalon pihassa kynttilälyhtyihin.

– Löysin satulat maasta ja ehdin töihin. Nykyään meillä on satulatkin kettingillä kiinni, ettei tule samanlaisia yllätyksiä.

Ratkaisevaa on tarve, ei arvo

Poliisitarkastaja Antti Leppilahden mukaan varkauksia tehdään sekä ammattimaisesti että hetken mielijohteesta.

– Varsinkin rajat ylittävä kansainvälinen omaisuusrikollisuus on hyvinkin suunnitelmallista. He miettivät tarkkaan, mitä omaisuutta ovat hakemassa.

Myös näiden rikosten määrä on vähentynyt, kun liikkumista maiden välillä on rajoitettu.

Ammattimaisten varkaiden vastapainona ovat Leppilahden mukaan päähänpistona tapahtuneet varkaudet, joille ei välttämättä ole selitystä tai syytä.

Hän sanoo, että varastettavien esineiden rahallisella arvolla ei ole kovin suurta merkitystä.

– Kyllähän kirpputoreiltakin varastetaan tavaraa jatkuvasti. Ratkaisevaa ei ole omaisuuden arvo, vaan se että tekijällä on tarve johonkin asiaan. Kaikki lähtee, jos on tarve ja tilaisuus.

Tilaisuus siis todella tekee varkaan. Leppilahti antaa tutun vinkin siihen, miten omaisuuttaan voi suojella.

– Koti kannattaa pitää asutun näköisenä myös loma-aikana. Ja kaikki irtain kannattaa tietenkin laittaa lukkojen taakse.

Lue lisää:

Venevarkaat vieneet kolmessa kunnassa jo lähes 50 venettä tai perämoottoria: perinteinen kotimainen soutuvene suosiossa

Ylen aamu: Miten rikollisuus on muuttunut korona-aikana?