1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäätelö

Miten korona vaikutti jäätelöön? Entä tiedätkö, mikä on härtelö? Testaa tietosi jätskivisassa

Tämän kesän jäätelötrendejä ovat vegaanisuus ja proteiinijäätelöt, sekä vähemmän kaloreita sisältävät tuotteet.

Vaikka joka kesä tulee paljon uutuusjäätelöitä, perinteiset maut pitävät edelleen pintansa. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Jäätelön alkuperä on edelleen epäselvä, mutta jo kolmetuhatta vuotta sitten kiinalaisten tiedetään sekoittaneen hedelmämehua ja lunta makeaksi jälkiruoaksi.

Suomessa jäätelön teollinen valmistus käynnistyi vuonna 1922, kun italialainen perhe alkoi tehdä myytävää jäätelöä.

Nykyään jäätelöuutuuksia tulee vuosittain tuutin täydeltä. Esimerkiksi kasvipohjaisten jäätelöiden suosio on kasvanut jo useamman vuoden ajan.

Lisäksi uusimpiin trendeihin kuuluvat muun muassa vähäsokeriset jäätelöt ja proteiinijäätelöt.

Kuinka hyvin tunnet jäätelöön liittyviä faktoja? Testaa tietosi jäätelövisassa.

Lähteet: Froneri Finland, Kauppa- ja teollisuusministeriö, TNS Gallup, Ylen omat julkaisut

Keskusteluosio on auki 28.6. kello 23:een asti.