1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

"Tyhjää täynnä ja pimeetä puolillaan" – tuntematon taiteilija on maalannut murhemursuja vuosien ajan, nyt synkät iskulauseet puhuttelevat somekansaa

Surulliset tekstit ja hauskat kuvat tuovat yhdistelmänä vertaistukea monelle.

Korkeakosken sillan kupeessa murhemusu ja teksti: En ole mitään ...  en sitäkään..
Toimittaja Mikko Maasola ja graafikko-sarjakuvapiirtäjä Heidi Säntti lähtivät etsimään Jyväskylän ympäristöstä kuuluisia murhemursuja. Video: Yle Kuva: Isto Janhunen/Yle

Julkisiin rakennuksiin maalatut graffitit ovat laittomia.

Usein niiden päälle töhritään lisää maalia ja lopputulos on kaikkea muuta kuin virkistävää ympäristötaidetta.

Mutta joskus käy niin, että seinään tai sähkökaappiin maalattu teos löytää yleisönsä ja muuttuu tunnustetuksi kulttuurituotteeksi.

Murhemursujen suosio perustuu kuvan ja tekstin yhdistelmään. Kuva: Isto Janhunen /Yle

Näin on käynyt murheellisen näköisille mursuille, joita on nähty erityisesti Jyväskylän katukuvassa jo monen vuoden ajan. Alakuloisena korona-aikana murhemursut ovat nousseet somessa ilmiöksi, joka puhuttelee ihmisiä yllättävällä tavalla.

Jyväskyläläinen graafikko ja sarjakuvataiteilija Heidi Säntti ymmärtää mursujen suosion. Hän myös opiskelee Jyväskylän yliopistossa nykykulttuuria ja erityisesti kulttuuriympäristön tutkimusta. Säntti näkee julkiset graffitit mediana, jolle on tilausta aikana, jolloin melkein kaikki on verkossa.

– Arvo on siinä, että satunnaiset ihmiset törmäävät niihin yllättävissä paikoissa. Ne ovat meidän mielestämme yksinkertaisesti hauskoja ja siksi niitä arvostetaan.

Arvostuksesta kertoo sekin, että niitä ei ole töhritty, toisin kuin monia muita seinämaalauksia.

Graafikko Heidi Säntti arvostaa katutaidetta digimaailman keskellä. Kuva: Isto Janhunen /Yle

Etsimme Jyväskylän ympäristössä Heidi Säntin kanssa murhemursuja ja videolla hän analysoi mursugraffitien merkitystä ja niiden saavuttamaa kansansuosiota.

Säntin mielestä mursugraffitit, joiden teho perustuu sympaattiseen hahmoon ja synkkiin iskulauseisiin, antavat meille vertaistukea arjen keskelle. Tilausta riittää, koska Suomessa masennusta on jo luonnehdittu kansantaudiksi.

Monet mursugraffitit ovat paikoissa, joita pitää etsiä. Jyväskylässä maalauksia on kymmeniä.

Musta huumori on suomalaisten lempilapsi. Kuva: Isto Janhunen /Yle

Somessa on kasvava joukko ihmisiä, jotka jakavat havaintojaan masentuneista mursuista. Teosten etsiminen ympäristöstä muistuttaa geokätköilyä.

Palkintona määränpäässä ei ole aineellista hyvää, vaan jotain parempaa: tummaa huumoria ja elämänviisauksia.