Verinen kohtaaminen laiturilla: iso hauki iski hampaansa 10-vuotiaan Julius Väkevän jalkaan – ”Näkyi vain suuri suu, joka tuli kohti”

Ihmisen kimppuun käyvä hauki etsii ravintoa ja erehtyy kohteesta.

Kookas hauki jätti jälkensä Julius Väkevän jalkapöytään. Kuva: Taija Holm

10-vuotias Julius Väkevä ei hevillä unohda torstaista hellepäivää Ylöjärvellä, Näsijärven rannalla. Vanhempiensa kanssa veneilemässä ollut Väkevä uitti jalkojaan Siivikkalan venelaiturilla, kun syvyyksistä nousi peto.

Arviolta lähes metrin pituinen ja usen kilon painava hauki tarrasi pojan jalkaan kiinni.

– Koimme kauhun hetket siinä tilanteessa. Näkyi vain suuri suu, joka tuli kohti, kertoo Juliuksen äiti, Taija Holm.

Julius säikähti ja rimpuili irti hauen otteesta. Taistelu ihmisen ja vesipedon välillä kesti muutaman sekunnin.

– Enää ei satu hirveästi. En tiennyt, että hauki voisi käydä kiinni. Varvas aukesi ja jalka on täynnä reikiä, kertaa säikähdyksestä toipunut Julius.

"Luulin, että ihmistä pureva hauki on ihan legendaa"

Ihmisen kimppuun käyvä hauki on harvinainen, mutta puremia tapahtuu joka kesä. Etenkin lämpimässä säässä sattuu kivuliaita kohtaamisia hauen kanssa, koska ihmiset ovat enemmän veden äärellä.

Muiden kalalajien lisäksi hauen saalista voivat olla myös sammakot, vesilinnun poikaset ja jopa ravut. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkijan Lauri Urhon mukaan ihmistä haukkaava hauki erehtyy kohteesta.

– Hauki reagoi liikkeeseen vedessä. Se on luullut lapsen jalkaa joksikin ravintokohteeksi. Iso hauki tarvitsee enemmän ravintoa kuin pienemmät, ja kesä on hauelle tärkeää kasvuaikaa. Elintoimintoihin kuluu lämpimässä vedessä myös enemmän energiaa.

Julius Väkevää purrut hauki oli lähellä rantaa. Urhon mukaan hauki on tullut matalaan veteen luultavasti ravintokalan perässä, sillä esimerkiksi salakalla on nyt kutuaika.

Julius Väkevä selvisi taistosta hauen kanssa lievin vammoin. Kuva: Taija Holm

Hauki voi käydä myös aikuisen raajoihin kiinni. Luken Lauri Urho tietää tapauksia, joissa veneestä kättään tai sormeaan uittanut on saanut tuta hauen purentavoiman.

– Hauella on satoja teräviä ja erikokoisia hampaita, jotka ovat kitaan päin kallellaan. Niillä se tarttuu kiinni ja estää saaliin pakenemisen.

Taija Holm kertoo, että kokemus järkytti ylöjärveläistä perhettä.

– Luulin, että ihmistä pureva hauki on ihan legendaa. Onneksi säästyimme verenvuodolla ja säikähdyksellä. Tarkistimme heti, että jäykkäkouristusrokote on kunnossa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin klo 23:een asti.

Lue myös: