Tulli takavarikoi 2,5 miljoonan euron arvosta dopingaineita – varaston työntekijälle 3,5 vuoden tuomio

Oikeuden mukaan miehen rooli oli kuriiria suurempi, mutta hänellä ei ollut kokonaisuudessa merkittävää määräysvaltaa.

Tullin takavarikko
Tullin takavarikoimia dopingaineita.
Tullin takavarikoimia dopingaineita. Tulli

Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut tuomionsa dopingaineiden takavarikkoon liittyvässä jutussa. Vastaajana ollut mies tuomittiin yhteensä 3,5 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä dopingrikoksista.

Oikeuden päätös liittyy Tullin toissa vuonna tekemään dopingtakavarikkoon, jossa takavarikoitiin noin 2,5 miljoonan euron arvoinen dopinglasti neljässä erässä.

Kolme erää takavarikoitiin Kymenlaaksossa sijaitsevasta tullivarastosta. Neljännen matka katkesi Virossa, jonka kautta lastia oltiin toimittamassa varastolta eteenpäin.

Takavarikoidut doping- ja lääkeaineet sisälsivät anabolisia steroideja, kasvuhormoneja, testosteronia ja muita dopingaineiksi luettavia lääkeaineita.

Lue myös: Tulli takavarikoi noin 2,5 miljoonan euron arvosta dopingaineita viime vuonna – varaston työntekijää epäillään rikoksesta

Suurempi rooli kuin kuriirilla

Tapauksen vastaaja oli varaston toiminnasta vastaava työntekijä. Mies kiisti syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Syytteessä mainitut aineet oli vastaajan mukaan tuotu hänen hallinnoimaansa varastoon ja osa oli lähtenyt varastolta myös eteenpäin. Mies kiisti tienneensä, että kyse on kielletyistä tai lupaa vaativista aineista. Hän myös kiisti toimineensa tahallisesti osana laittomien aineiden kuljetusketjua.

Oikeus katsoi, että vastaaja on ollut tietoinen lastien sisällöstä. Sen mukaan miehen tehtävänä oli ollut tuoda maahan ja varastoida aineita sekä hoitaa tullimuodollisuudet ja toimittaa aineita edelleen saamiensa määräyksien ja ohjeiden mukaan.

Oikeuden näkemyksen mukaan miehen rooli oli pelkkää kuriiria suurempi. Näytön perusteella hänellä ei kuitenkaan ollut merkittävää määräysvaltaa tai keskeistä roolia dopingkokonaisuudessa.

Miehen saama 3,5 vuoden tuomio tuli neljän törkeän dopingrikoksen ja kahden salakuljetuksen lisäksi lääkerikoksesta ja luvattomasta terveydehuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Rikokset olivat tapahtuneet Haminassa ja Vantaalla. Tuomio ei ole lainvoimainen.