1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ruotsin valtionepidemiologi Tegnell arvostelee WHO:ta väärintulkinnasta

Ruotsissa ja kymmenessä muussa Euroopan maassa koronavirustartunnat ovat kasvaneet merkittävästi.

Ruotsissa koronakriisin hoito on henkilöitynyt paljon valtionepidemiologi Anders Tegnelliin. Tiistaina Tegnell kertoi arvioista siitä, kuinka paljon koronaan voi vielä kuolla ihmisiä Ruotsissa. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell syyttää Maailman terveysjärjestö WHO:ta datan väärintulkinnasta. WHO katsoo Ruotsin kuuluvan 11 Euroopan maan joukkoon, joissa koronavirustartunnat ovat lähteneet merkittävään kasvuun viime aikoina.

– Se on ikävä kyllä totaalinen datan väärintulkinta, Tegnell sanoi SVT:n Morgonstudion-ohjelman haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) perjantaiaamuna.

WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Kluge kertoi torstaina, että 30 Euroopan maassa koronavirustartunnat ovat lähteneet nousuun viimeisen kahden viikon aikana ja 11 maassa tartuntojen kasvu on ollut voimakasta.

Ruotsin lisäksi kasvua Balkanilla ja Keski-Aasiassa

Klugen mainitsemat voimakkaan kasvun maat ovat Ruotsin lisäksi Armenia, Albania, Moldova, Pohjois-Makedonia, Azerbaidzhan, Kazakstan, Bosnia-Hertsegovina, Kirgisia, Ukraina ja Kosovo. Ruotsi poikkeaa maista sijainniltaan ja taustoiltaan melkoisesti, sillä muut maat ovat joko entisiä Neuvostoliiton osatasavaltioita tai Balkanin alueen maita.

Ruotsin leimaaminen riskivaltioksi vakavaa

Tegnellin mukaan Ruotsin ja 10 muun maan tilanteet poikkeavat toisistaan.

– Tartuntamäärämme ovat kasvussa Ruotsissa, mutta se johtuu siitä, että testaamme valtavasti enemmän kuin aiemmin. On harmillista, että Ruotsi sekoitetaan tällaisten maiden kanssa, joilla ei ole ollut aiemmin ongelmia koronaviruksen kanssa. Ne maat ovat vasta epidemian alussa, Tegnell suomi.

"WHO ei soittanut Ruotsiin"

Tegnellin mukaan WHO on tulkinnut dataa väärin, koska he eivät soittaneet ja kysyneet asiaa Ruotsista.

– Olisimme voineet antaa tarkemman kuvan terveydenhuoltomme tilanteesta, Tegnell vakuutti.

Hänen mukaansa Ruotsin leimaaminen riskivaltioksi on vakavaa.

– Se on ehdottomasti vakavaa erityisesti tällaisissa tilanteissa, kun käydään paljon keskusteluja siitä, mihin maihin voi matkustaa ja mihin ei. Siksi tällaiset lausunnot ovat kovin onnettomia, Tegnell lisäsi.

Ruotsissa oli torstaihin mennessä vahvistettu 63 890 koronavirustartuntaa ja 5 230 virukseen liittyvää kuolemaa. Yli 10 miljoonan asukkaan Ruotsissa miljoonaa asukasta kohti on 518 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Suomessa vastaava luku on tilastosivusto Worldometersin mukaan 59.

Myöhemmin perjantaina WHO käänsikin kelkkansa ja ilmoitti, että tartuntatilanne on Ruotsissa vakaa. Sen lisäksi WHO ilmoitti uskovansa, että Ruotsin terveydenhuolto pystyy huolehtimaan tilanteesta.

Lue myös:

Anders Tegnell uskoi, että EU-maat toimisivat Ruotsin tavoin koronaa vastaan: "Oli kuin maailma olisi tullut hulluksi"

Ruotsalaisprofessori: "Suomi on aikuisten Ruotsi", eivätkä maan koronaluvut nouse Ruotsin tasolle

Ruotsista tuli maailman maalitaulu, mutta monelta unohtuu, että myös ruotsalaiset surevat kuolleitaan

Ruotsin koronalinjan keulakuvan kasvot on ikuistettu ihailijoiden käsivarsiin– Anders Tegnell Ylelle: "Voisimme vertailla tatuointeja Mika Salmisen kanssa"