Forssan Kuhalankosken patoremontti on saatu valmiiksi

Urakkaa tehtiin ajoittain haastavassa kelissä. Myös vieressä olevat rakennukset olivat tulvien aikaan vaarassa.

Forssa
Kuohuva Kuhalankoski.
Kuhalankosken patourakka uhkasi jopa Kehräämöalueen rakennuksia.Eeva Hannula / Yle

Forssassa sijaitsevan Kuhalankosken patoremontti on saatu valmiiksi. Urakoitsijat tekevät vielä siivouksia patoremontin jäljiltä Kehräämöalueella.

Urakka on ollut iso, vaikka ohikulkija näkeekin tehdystä työstä esimerkiksi vain uusitut virtapilarit ja patoluukut. Iso osa töistä on tehty veden pinnan alapuolella. Loimijoen pohjaan on muun muassa valettu uusia pohjalaattoja.

Urakka on myös ollut rankka, sillä talvella työmiehet joutuivat kamppailemaan patotyömaalla kelioloja vastaan. Vettä satoi niin paljon, että Loimijoki uhkasi tulvia uomastaan.

Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä sanoo, että myös Kehräämöalueen rakennukset olivat vaarassa.

– Pahimmat hetket taisivat olla sellaisia, että oli tunneissa ratkaistava, miten patotyömaan kanssa edetään. Vesi nousi senttikaupalla tunnin aikana. Raja, jolloin rakennuksille olisi aiheutunut mittavaa vahinkoa, lähestyi uhkaavasti. Kyllä siellä aika tiukkoja paikkoja välillä oli.

Heinilän mukaan pelkona oli jopa, että kehräämön rakennusten lattiat olisivat joutuneet vaaraan. Vesi tihkui jokipenkereiden lävitse alajuoksun puolella rakennusten perustusten lävitse. Patorakenteet olivat kaikki vanhoja.