1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Raju ukkoskuuro tappoi kanan Pohjois-Pohjanmaalla – pingispallon kokoinen rae osui eläintä päähän

Ilmatieteen laitoksen tutkijan mukaan raekuurot keskittyvät Suomessa kesäaikaan. Raepäiviä on vuosittain noin 50.

Rajussa ukkoskuurossa syntyneet rakeet olivat pingispallon kokoisia ja aiheuttivat isoja tuhoja muun muassa kasvimaille ja autoille Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Eeva Pöyskö

Poikkeuksellisen raju raekuuro tappoi kanan Ylikiimingissä. Raepallo oli osunut kanaa otsaan Nuorittan kylässä Ylikiimingissä Pohjois-Pohjanmaalla.

– Kalkkunat olivat mustelmilla ja yksi kanoista kuollut. Uskon vahvasti, että raekuuro tappoi kanan, kertoo kanojen ja kalkkunoiden omistaja Henna Lassila-Määttä.

Rakeet olivat pingispallon kokoisia.

– Valitettavasti naapurin kana kuoli rakeen osuttua siihen. Meidän pihalla lähes kaikki kesäkukat tuhoutuivat ja autot kärsivät vaurioita, kertoo Nuorittassa Hennan naapurissa asuva Eeva Pöyskö.

– Kuuro kesti vain noin viisi minuuttia, mutta lähes kaikki pihamaan kukat se ehti hävittää, harmittelee raekuuron yllättämäksi joutunut Eeva Pöyskö.

– Enpä moista kuuroa ole aiemmin kokenut. Onneksi on nyt vapaapäivä niin pääsen korjaamaan tuhoja, Pöyskö toteaa.

Torstaina rajuilma moukaroi myös Kainuun aluetta.

Tutkija: raekuurot keskittyvät kesäaikaan

Raekuurot ovat Suomessa melko yleisiä. Suomessa on vuodessa keskimäärin 50 raepäivää.

– Selvästi eniten kuurot keskittyvät kesäaikaan, eli touko-syyskuun paikkeille, Ilmatieteen laitoksen tutkija Terhi Laurila kertoo.

Jo halkaisijaltaan kaksi senttimetriset rakeet voivat aiheuttaa pieniä vahinkoja. Rakeet voivat aiheuttaa esimerkiksi pieniä lommoja metallipinnalle.

Suurimmat Suomessa mitatut rakeet ovat olleet halkaisijaltaan 9 senttimetriä. Niin suuret rakeet vastaavat kooltan pesäpalloa. Jättirakeiksi puolestaan kutsutaan sellaisia rakeita, joiden halkaisija on 5 senttimetriä.