Puutarhuri Taina Laaksoharju vaalii Lapinlahden alueen vehreyttä – "Haluamme olla jatkokehittelyssä mukana"

Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskus järjestää kesällä erilaisia kaikille avoimia työpajoja.

Lapinlahti, Helsinki
Kuvassa Taina Laaksoharju.
Puutarhuri, puutarha-agronomi Taina Laaksoharju suosittelee viilentämään viherkasveja suihkepullolla kesähelteillä. Lena Nelskylä / Yle

Puutarhuri, puutarha-agronomi Taina Laaksoharju tarttuu suihkepulloon ja antaa Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskuksen ikkunassa roikkuvalle amppelille hellelievitystä.

Stuit! Stuit! Stuit!

Suihkuttelu on oivallinen ensiapu helteen hiostamille vihreille kavereille, ja muutenkin kasteluväliä on kuumalla ilmalla Laaksoharjun mukaan hyvä tihentää.

– Kannattaa myös siirtää suorassa auringonpaisteessa ikkunanlaudalla olevat viherkasvit varjoon ja parvekkeella pitää auki kuumia parvekelaseja, Laaksoharju muistuttaa.

Toukokuussa maa- ja metsätaloustieteiden tohtoriksi väitellyt Laaksoharju työskentelee Lapinlahden Lähteen (siirryt toiseen palveluun)kaupunkiluontokeskuksen ohjaajana. Tänä kesänä hän vetää torstaisin erilaisia luontoon ja kasveihin liittyviä avoimia työpajoja.

Nyt kesäkuun viimeisenä torstaina hoidetaan ammattilaisen kanssa viherkasveja ja vaihdellaan niiden pistokkaita Venetsia-talossa, joka toimi aikoinaan sairaalan pesulana ja leipomona.

Myöhemmin kesällä on luvassa muun muassa myös ötökkäretkeä ja yrttien säilöntää.

Luontoaiheisten työpajojen aiheet eivät helposti lopu, sillä Laaksoharju pitää Lapinlahden aluetta inspiroivana keitaana, jolla on kiehtova monikerroksinen historiansa.

– Eri aikaukausien ihmiset ovat jättäneet tänne oman jälkensä. Sairaala-aikana täällä oli erittäin innokkaita botanistiylilääkäreitä, jotka ovat istuttaneet erilaisia hienoja puulajeja. Näin puutarhurin silmin on myös upea juttu, että alueen pitkät viljelyperinteet jatkuvat.

Kauniin luonnonmaiseman elvyttävä voima

Vehreä puutarha on aina ollut merkittävä osa vuonna 1841 valmistunutta Lapinlahden sairaala-aluetta ja siellä tapahtunutta hoitotyötä.

Vuosien saatossa viheraluista on lohkottu osia muun muassa Länsiväylän rakentamista varten.

Alueelle olisi intressejä rakentaa enemmänkin, mutta toistaiseksi Lapinlahden tulevaisuus on kysymysmerkki. Helsingin kaupunginhallitus nimitäin kaatoi alueen päivitetyn suunnitelman ja asetti selvityshenkilön pohtimaan alueen tulevaisuutta. Aikaa selvityshenkilöllä on vuoden loppuun.

– Me Lapinlahden Lähteessä haluamme olla jatkokehittelyssä mukana. Kaikille avoin malli eli Kaikkien Lapinlahti on meidän ydinteemamme. Täällä pitää olla helposti saavutettavaa toimintaa kaikenlaisille ihmisille, eikä vain heille, joilla on varaa maksaa siitä, Laaksoharju sanoo.

Luontosuhdetta ja sen rakentumista tutkinut tuore tohtori kertoo, että on vehreällä kaupunkiympäristöllä on suuri merkityksensä, joka on vielä korostunut poikkeuksellisten viime kuukausien aikana.

Laaksoharju kertoo niin sanotusta elvyttävyysteoriasta, eli attention restoration theorystä. Se tapahtuu silloin, kun ihminen saapuu kauniiseen luonnon ympäristöön, jossa taustalla on jotain suojaavaa, vaikkapa pensastoa tai kallioita ja pysähtyy.

– Sellaisessa paikassa ihminen kun istuu itsekseen, niin mielialassa tapahtuu selkeä muutos. Maiseman kauneus saa huomion tähän hetkeen, jo muutaman minuutin aikana huolet alkavat haihtua ja huomio on ympäristössä. Stressitason laskun voi mitata ihan sähkömittareilla ja sydämen syke myös laskee. Luonto tekee tämän meille automaattisesti.

Juttua korjattu 29.6.2020: Taina Laaksoharju työskentelee Lapinlahden Lähteen kaupunkiluontokeskuksessa, eikä ole vapaaehtoinen kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.