Aikuiset jähmettyivät, kun 14-vuotias Siiri Kurvinen hyppäsi vaatteet päällä veteen ja pelasti hukkuvan naisen hengen

Kaikki eivät kykene toimimaan, kun toisen henki on vaarassa, kertoo hengenpelastuksen maailmanmestari Mari Kiuru.

hengenpelastus
Jimi Laakso ja Siiri Kurvinen.
14-vuotiaat Siiri Kurvinen ja Jimi Laakso pelastivat iäkkään naisen hukkumiskuolemalta Kahtoilammen uimarannalla. Siiri Kurvinen kertoo, miten kaikki tapahtui.

14-vuotiaat Siiri Kurvinen ja Jimi Laakso ymmärtävät hiljalleen, mitä he tekivät Hämeenlinnassa Kahtoilammen uimarannalla reilut kaksi viikkoa sitten. Heidän ripeä toimintansa pelasti iäkkään naisen hukkumiskuolemalta.

Torstainen iltauinti sai dramaattisen käänteen, kun Kurvinen havaitsi rantavedessä uimavyön ja ihmisen, joka ei liikkunut. Kurvinen ei jahkaillut vaan riisui takkinsa ja hyppäsi loput vaatteet yllään veteen.

– Vedessä oli muitakin ihmisiä, mutta he olivat ilmeisesti liian paniikissa. Käänsin naisen kasvot veden pinnalle ja vein hänet uimalla rantaan.

Kurvinen joutui uimaan laiturin ympäri ennen kuin sai naisen kuivalle maalle. 14-vuotiaan voimat riittivät, sillä hänelle on uimataustaa.

– Tilanteessa ei ehtinyt juuri muuta ajatella, kuin että kasvot pysyvät pinnalla ja pääsemme mahdollisimman nopeasti rantaan.

Samaan aikaan Jimi Laakso soitti hätäkeskukseen.

– Kyllä siinä sydämensyke oli aika korkea, mutta luotin, että Siiri pystyy tähän, Laakso muistelee.

Koska nainen oli eloton, hätäkeskus neuvoi, että jonkun aikuisen tulisi aloittaa elvytys. Kukaan ei kuitenkaan kyennyt tarttumaan toimeen, joten Siiri Kurvinen aloitti paineluelvytyksen. Lopulta nainen purskautti vettä keuhkoistaan.

– Elvytys oli raskasta, ja kun vettä tuli ulos, se oli helpotus, Kurvinen kertoo.

Hän jatkoi elvytystä ambulanssin saapumiseen asti, mikä kesti kymmenisen minuuttia.

Mikseivät aikuiset auttaneet?

Hengenpelastuksen maailmanmestari Mari Kiuru kehuu vuolaasti Kurvisen ja Laakson neuvokkuutta.

– Tosi rohkeaa ja aivan oikeaa toimintaa. He pelastivat varmasti ihmisen hengen.

Kiuru on myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja sekä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitoesimies. Siiri Kurvisen suoritus on kunnioitettava.

– Uiminen vaatteet päällä on itsessään raskasta, ja äkillinen tilanne on hirveä stressi elimistölle. Potilaan kuljetus vedessä, sieltä pois nostaminen ja vielä paineluelvytys päälle on erittäin raskas suoritus. Nostan hattua, Kiuru sanoo.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitoesimies Mari Kiuru antaa kukkia hengepelastajille,  Jimi Laaksolle ja, Siiri Kurviselle.
Mari Kiuru toi 14-vuotiaille pelastajille kukkia.Ville Välimäki / Yle

Mutta miksi kaksi 14-vuotiasta joutui pelastamaan ihmishengen, vaikka rannalla oli aikuisiakin? Mari Kiurun mukaan on tavallista, ettei ihminen osaa auttaa hukkumistilanteessa.

– Kaikki reagoivat eri tavalla. Joku voi mennä lukkoon eikä kykene tekemään mitään. Tilanne on varmasti koettu pelottavaksi, tai on oltu epävarmoja, mitä pitäisi tehdä. 112:een soittaminen on kaiken a ja o.

Siiri Kurvinen ja Jimi Laakso muistavat kesäillan tapahtumat loppuelämänsä ajan. Niin muistaa yli 70-vuotias nainenkin, joka on nuorten ansiosta elossa.

Nainen otti Siiri Kurviseen yhteyttä toivuttuaan sairaalassa. Pelastettu ei itse muista rannan tapahtumia.

– Hän itki, kun puhuimme. Hän sanoi, että olen pelastanut hänen henkensä ja olevansa koko elämänsä kiitollinen, Kurvinen kertoo.

Siiri Kurvisen ja Jimi Laakson uroteosta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Juttua muokattu 27.6. klo 20.03 Korjattu, että Mari Kiuru on hengenpelastuksen maailmanmestari.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin klo 23:een asti.

Lue myös:

Hukkuneita lähes kaksi kertaa enemmän koronakeväänä viime vuoteen verrattuna