Rasismia alemmilla sarjatasoilla kohdannut HJK-kapteeni Nikolai Alho: "Rasismi ei kuulu tähän maailmaan" – joukkueen sarjakausi alkaa keskiviikkona

Alhon lisäksi suorassa lähetyksessä haastattelussa oli HJK:n valmentaja Toni Koskela.

Veikkausliiga
HJK-kapteeni Nikolai Alho pitää BLM-liikettä tärkeänä: jalkapallossakin yhä rasistista huutelua - myös loukkaantumiset puhuttavat ennen kauden alkua
HJK-kapteeni Nikolai Alho pitää BLM-liikettä tärkeänä: jalkapallossakin yhä rasistista huutelua - myös loukkaantumiset puhuttavat ennen kauden alkua

Harvoin, jos tuskin koskaan, sitä on heinäkuussa pelattu jalkapallon Veikkausliigan kauden avausotteluita.

Poikkeukselliset ovat olosuhteet muutenkin.

  • Yle seurasi HJK:n harjoituksia Talin jalkapallokentällä. Katso jutun pääkuvasta, mitä kapteeni Nikolai Alho miettii Black Lives Matter -liikkeestä ja rasismista jalkapallossa.
  • Päävalmentaja Toni Koskela puolestaan arvioi videolla, onko loukkaantumisriski korkeampi nyt myös Veikkausliigassa epätavallisen kauteen valmistautumisen seurauksena.

Sen lisäksi, että koronaviruspandemia siirsi Veikkausliigan aloitusta lähes kolmella kuukaudella, rajoittivat poikkeusolot uuteen kauteen valmistautumista.

Esimerkiksi joukkueharjoitukset olivat pitkään pannassa kokoontumisrajoitusten takia. Treenejä täytyi vetää omatoimisesti tai videon välityksellä.

– Treenasimme pitkän jakson omatoimisesti kotona niin sisällä tai ulkona. Valmistautuminen on sujunut hyvin, kiva päästä pelaan. Se mikä oli erilaista, että treeniä tehtiin ilman palloa, kapteeni Nikolai Alho sanoo.

– Poikkeuksellisen kevään ei pitäisi näkyä kauheasti joukkueen otteissa, vain se saattaa näkyä jonkin verran, että olemme harjoitelleet yhdessä vain 3–4 viikkoa. Olemme kuitenkin harjoitelleet kuusi kuukautta, valmentaja Toni Koskela jatkaa.

Kun koronatilanne helpotti, maailmalla osa sarjoista jatkui, mutta ilman yleisöä. Suomessa jalkapalloa ei tarvitse täysin tyhjille katsomoille pelata. Hallitus lievensi kesäkuussa rajoituksia, ja salli yli 500 henkilön yleisötilaisuuden erityisjärjestelyin.

Tällä hetkellä kunkin seuran yleisökapasiteetti riippuu katsomon koosta: isolle stadionille väkeä voidaan ripotella turvallisesti enemmän.

  • Haluatko katsoa HJK-kapteeni Nikolai Alhon ja päävalmentaja Toni Koskelan koko haastattelun? Tallenne suorasta lähetyksestä Talin jalkapallokentältä on katsottavissa alta. Toimittajana Sara Salmi.
Nikolai Alho
Suorassa lähetyksessä puhuttiin muun muassa kauden aloituksesta kapteeni Nikolai Alhon (kuvassa) ja valmentaja Toni Koskelan kanssa. Kuvaaja: Kristiina Lehto / Yle

Loukkaantumiset ja BLM-liike puheenaiheina

Koronatauon jälkeen huolenaiheeksi ovat nousseet loukkaantumiset, joiden riskiä nopeasti alkava kausi tai erilainen valmistautuminen mahdollisesti kasvattaisivat. Esimerkiksi Saksan kahdella korkeimmalla sarjatasolla sattui pelkästään avausviikonloppuna yhteensä 14 loukkaantumista.

– Vähän korkeampi riski on loukkaantumisiin, mutta maailmalla alettiin pelata tosi pelejä nopeammin kuin meillä. Tulee varmasti muutama loukkaantuminen enemmän kuin tavallisesti, mutta täytyy järkevästi harjoitella, että niiltä pystyttäisiin välttymään, Toni Koskela sanoo.

Lisäksi viime viikkojen puheenaihe eli Black Lives Matter -liike on sekin koskettanut urheilumaailmaa. Suomessa esimerkiksi jalkapalloseurat ovat osoittaneet tukensa rasismin vastaiselle taistelulle.

– Rasismi ei kuulu tähän maailmaan. Mielestäni on hienoa, että BLM lähti leviämään maailmalla. Olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tekemistä. Jos ihmiset kommunikoisivat ja ymmärtäisivät toisiaan paremmin, se auttaisi asiaa, Nikolai Alho sanoo.

Alho itsekin on kokenut rasismia alemmilla sarjatasoilla: huutelua katsomosta, ja nuorempana myös kentällä.

HJK pelaa ensimmäisen ottelunsa keskiviikkona 1. heinäkuuta Lahdessa, missä vastaan asettuu FC Lahti. Koskela toteaa tavoitteista, että ne ovat selkeät: mestaruudet niin jo alkaneessa Suomen Cupissa kuin Veikkausliigassakin. Suomen Cupin finaalissa pelaavat HJK ja FC Inter, pelin ajankohta ei ole vielä selvillä.