1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meri-Lappi

Lääkärit varoittavat: Länsi-Pohjassa koronatilanne on muuttunut vakavammaksi – ostosreissut Ruotsiin on syytä jättää väliin

Länsi-Pohjan alueella koronaan on altistunut lähes 50 ihmistä, joista kymmenkunta on terveydenhuollon työntekijöitä.

Meri-Lapissa on todettu viime aikoina muutama uusi koronavirustartunta, mutta taudin kantajat ovat altistaneet jopa kymmeniä ihmisiä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan alueen johtavat lääkärit vetoavat ihmisiin, jotta käyntejä Ruotsin puolella vältettäisiin. Johtavat lääkärit suosittelevat painokkaasti, että kaikki pistäytymiset ja ostosreissut länsinaapuriin lopetetaan siksi, kunnes tilanne Ruotsissa rauhoittuu.

Viimeisten kahden viikon aikana Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu muutamia uusia koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia, joista viimeisin perjantaina Torniossa. Lääkärien mukaan tilanne on muuttunut ratkaisevasti vakavammaksi.

– Tartuntaketjujen selvittelyssä on ilmennyt, että useamman tapauksen taustalla on lyhyt ostosmatka Ruotsin puolelle, kirjoitetaan kannanotossa.

Tässä vaiheessa tiedetään, että muutama sairastunut on jo ehtinyt altistaa jopa viisikymmentä lähikontaktia. Kymmenkunta altistuneista on terveydenhoidon työntekijöitä, jotka tietysti ovat nyt muiden tapaan karanteenissa.

– Kolme viime aikoina sairastunutta on ehtinyt altistuttaa näin paljon ihmisiä. Jos tahti jatkuu, meillä käy huonosti terveydenhuollon henkilöstön kanssa, sanoo Tornion vs. johtava lääkäri Jukka Ronkainen.

Ronkaisen mukaan altistuneiden ja nyt karanteenissa olevien mahdollinen tartuntatilanne selviää parin viikon sisällä.

Uusi tartunta todettu Torniossa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu uusi koronatartunta viimeksi keskiviikkona Torniosta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Petra Portaankorvan mukaan uusin tartunta liittyy toiseen tunnettuun ketjuun. Myös edellinen tapaus oli Torniosta, tiistailta.

Pohjois-Ruotsissa on raportoitu kymmeniä uusia tartuntoja. Norrbottenin alueella sairaaloissa on 22 koronapotilasta, joista kahdeksan on tehohoidossa. Lääkärit muistuttavat kannanotossaan, että altistuneita on satoja ja osa heistä tulee sairastumaan ja he voivat oireettominakin levittää tautia.

– Emme ole samaa mieltä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Lapin sairaanhoitopiirin asiantuntijoiden, saati eräiden Lapin kuntien virkamiesten kanssa siitä, että Ruotsin rajamatkailun rajoittaminen olisi merkityksetön länsirajan ja Meri-Lapin epidemian torjunnassa, johtavat lääkärit kirjoittavat kannanotossaan.

Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen toteaa, että rajavalvontaa enemmän nyt on kyse pikemminkin terveen järjen käyttämisestä.

– Vaikka kesälomat alkoivat, pandemia ei ole suinkaan päättynyt. Suomessa kolme sairastunutta altisti 50 ihmistä. Ruotsissa tartuntoja on viikossa todettu yli 200, joten altistuneita on siellä todella paljon.

Kannanotossa muistutetaan, että koronatartuntaan sopivia oireita potevien pitää jäädä pois töistä, välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua testattavaksi mahdollisimman nopeasti.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Juttua täydennetty 26.2.2020 klo 17.00 Tornion vs. johtava lääkäri Jukka Ronkaisen kommenteilla ja lisätty tieto terveydenhuollossa työskentelevien altistumisesta.

Lue myös:

Länsirajalla pelätään toista korona-aaltoa Ruotsista, lääkäri ja professori huolissaan: nuuska- ja olutrallille voi tulla kallis hinta