1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveydenhoito

Mehiläisen ja Pihlajalinnan jättikauppa viivästyy kilpailuviranomaisten selvitysten takia: keskittymisessä nähdään riskejä

Markkinaoikeus pidensi Kilpailu- ja kuluttajaviraston aikaa tutkia kauppa.

PIhlajalinna alkoi laajentumaan PIrkanmaalta muualle Suomeen. Kuva: Marko Melto / Yle

Markkinaoikeus on antanut Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:lle jatkoaikaa Mehiläisen ja PIhlajalinnan välisen yrityskaupan käsittelyyn. KKV haki lisäaikaa, jotta yrityskaupan kilpailuvaikutusten arvioinnin vaatimat laajat selvitykset saadaan toteutettua.

Myös koronan tuomat poikkeusolot ovat viivästyttäneet selvityksiä.

Lisäaikaa on annettu nyt elokuun loppupuolelle. Pihlajalinna kertoi perjantaina pörssitiedotteessa, että Mehiläinen on jatkanut sen osakkeita koskevaa käteisostotarjousta 14. syyskuuta saakka.

Alun perin ostotarjouksen piti päättyä jo maaliskuussa, mutta sitä on jatkettu.

Kaupan viivästyminen ei ole yllätys, vaan osapuolet ovat arvioineet näin käyvän. Kilpailuviranomaiset haluavat lisäaikaa, koska viraston alustavien selvitysten mukaan yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia terveyspalveluiden markkinoilla Suomessa.

Rakentumassa Pohjoismaiden suurin terveysjätti

Pihlajalinna on yksi Suomen johtavista yksityisistä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottajista.

Terveysjätti Mehiläinen kertoi viime syksynä, että se on ostamassa Pihlajalinnan. Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille.

Pihlajalinnan kauppahinta on noin 360 miljoonaa euroa. Uuden yhtiön liikevaihdoksi arvioidaan noin 1,4 miljardia euroa, joka merkitsisi noin seitsemän prosenttia koko Suomen sote-palveluista.

Mehiläinen-konsernilla on vuosittain yli 1,2 miljoonasta asiakasta. Vuonna 2018 sen liikevaihto oli 916 miljoonaa euroa. Mehiläinen-konsernin palveluita tuottaa yli 18 800 työntekijää ja ammatinharjoittajaa yli 440 toimipisteessä.

Pihlajalinnan liikevaihto vuonna 2019 oli lähes 520 miljoonaa euroa. Pihlajalinnalla on lähes 6 000 työntekijää ja noin 1 200 ammatinharjoittajaa.

Yksityiset terveys- ja sosiaalipalvelut keskittyvät voimakkaasti Suomessa. Ennen Pihlajalinnan ja Mehiläisen yhdistymisuutista Terveystalo kertoi ostavansa Attendon terveyspalvelut.

Osapuolet eivät vastustaneet määräajan pidentämistä.

Lue lisää:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto näkee riskejä Mehiläisen ja Pihlajalinnan jättikaupassa: Ei anna vielä vihreää valoa vaan tutkii lisää

Pohjoismaiden suurimmalle terveysjätille mutka matkaan: Pihlajalinnan ja Mehiläisen kauppa voi pitkittyä

Tutkija näkee useita riskejä – terveyspalvelut keskittyvät Suomessa kahdelle jätille: "Helpot hedelmät on jo poimittu"

Terveysjätti Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan: Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille