Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi vaatii Ruotsilta yhtä tiukkoja tartuntalukuja kuin muiltakin mailta ennen matkustusrajoitusten höllentämistä

Ruotsin tartuntaluvut ovat vielä kaukana Suomen vaatimuksista.

Pohjoismaat
Maria Ohisalo katsoo kameraan
Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on tänään keskustellut muiden Pohjoismaiden sisäministerien kanssa videokokouksessa. Ministerien neljännen kokouksen aiheena oli muun muassa rajaliikenteen rajoitusten tämänhetkinen tilanne.

Ohisalon mukaan kaikkien ministerin mielestä vapaa liikkuvuus Pohjoismaiden välillä on keskeinen arvo ja kaikilla on valmius keventää asteittain rajoituksia heti, kun Ruotsin virustilanne paranee.

Toistaiseksi Suomi edellyttää Ruotsilta samaa mitä muiltakin mailta: koronatartuntojen esiintyvyyden pitää olla matalampi kuin 8 tautitapausta 100 000 asukasta kohden kahden edellisen viikon aikana. Tällä hetkellä Ruotsin lukema on reilusti yli sata (siirryt toiseen palveluun).

– EU-tasolla on pidetty lukuna 16. Suomi on ottanut hieman tiukemman linjan.

Suomen tiukempaa linjaa ei ole Ohisalon mukaan kyseenalaistettu.

– Totta kai aina eurooppalaisittain helpottaa, mitä enemmän voidaan tehdä samalla tavalla asioita. Mutta näissä kysymyksissä jokainen maa tekee lopulta päätökset itse. Suomen hallitus on katsonut, että edetään pienin askelin ja otetaan varovaisempia askelia kuin moni muu maa.

Ohisalon mukaan lukua on pohdittava myös siinä vaiheessa, kun matkustusrajoituksista tehdään päätöksiä uusien maiden osalta.

– Kun tehdään tulevia rajapäätöksiä, ei katsota vain maiden ilmaantuvuuslukua, vaan myös trendiä: mihin suuntaan tauti on missäkin maassa menossa, mennäänkö alaspäin vai ylöspäin.

Sisäministerit keskustelivat myös koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon varautumisesta. Ohisalon mukaan Suomella ei ole vielä tarkkaa määritelmää siitä, missä vaiheessa voidaan puhua toisen korona-aallon saapumisesta.

– Tämä on ennen kaikkea THL:n asiantuntijoiden määriteltävissä, Ohisalo totesi.

Hallitus valmis harkitsemaan lisärajoituksia Länsi-Pohjan alueella

Länsi-Pohjan alueen johtavat lääkärit ovat vedonneet ihmisiin, että he välttäisivät käyntejä Ruotsin puolella.

Viimeisten kahden viikon aikana Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu muutamia uusia koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia, joista viimeisin perjantaina Torniossa.

Tartuntaketjujen selvittelyssä on ilmennyt, että useamman taustalla on ostosmatka Ruotsin puolelle

Ministeri Ohisalon mukaan hallitus on valmis harkitsemaan, pitääkö tiukempia rajoituksia ottaa käyttöön, mikäli terveysviranomaiset arviovat tilanteen sitä vaativan.

– Jos terveysviranomaiset katsovat, että tilanne siellä on näin paha ja saamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Sosiaali- ja terveysministeriöstä tällaista viestiä, niin sitten totta kai me hallituksena teemme yhdessä harkintaa ja mietimme pitääkö jonkinlaisia rajoituksia mahdollisesti ottaa käyttöön enemmän.

Lue myös:

Tahtoisitko matkustaa kesälomalla? Katso Ylen listaus 18 maan koronatilanteesta

Hallituksen uudet koronalinjaukset: Yli 70-vuotiaita ei enää erikseen ohjeisteta, etätyösuositus päättyy 1. elokuuta, useisiin Schengen-maihin voi alkaa pian matkustaa

Ruotsi on valmis ottamaan vastaan Suomen apua koronakriisin hoitamiseen – Norrbottenissa uusia tartuntoja taas yli sata