Turku kyselee korona-ajan sujumista nyt yli 70-vuotiailta

Soiton saavat ne, jotka eivät ole hyvinvointitoimialan säännöllisen palvelun piirissä.

Turku
Telefon i handen
Yli 80-vuotiaat turkulaiset saivat soiton jo keväällä Arkistokuva.Tiia Lillkvist/ Yle

Turku jatkaa ikäihmisten tavoittelua puhelimitse. Heinäkuun alkupuolella kohderyhmä laajenee kaikkiin yli 70-vuotiaisiin kaupunkilaisiin.

Soiton saavat ne, jotka eivät ole hyvinvointitoimialan säännöllisen palvelun piirissä. Heitä on Turussa lähes 18 000 henkilöä.

Puhelujen avulla kartoitetaan poikkeusajan elämän sujumista. Yli 80-vuotiaat kaupunkilaiset saivat soiton jo keväällä ja suurin osa heistä tavoitettiin.

Ikäihmiset ovat noudattaneet koronaepidemian ja poikkeusajan ohjeistuksia, joka on voinut heikentää heidän henkistä ja fyysistä toimintakykyään. Kesäaikana moni voi kokea yksinäisyyttä muutenkin, kun monet palvelut ja toiminnot ovat kiinni.

– Kaupunkilaisilta tiedustellaan muun muassa yleisestä voinnista, palvelujen tarpeesta ja toimintakyvystä. Monen oloa varmasti helpottaa jo se, että saa jutella ja keskustella jonkun kanssa, sanoo kehittämispäällikkö Johanna Ritvanen kaupungin tiedotteessa..

Puheluissa kiinnitetään huomiota erityisesti iäkkäiden liikuntaan, liikkumiseen ja toimintakyvyn ylläpitoon. Myös henkinen hyvinvointi ja mahdollisten etäpalvelujen tarve kartoitetaan.

Hankkeessa ovat mukana Turun kaupungin hyvinvointitoimiala, Suomen Punainen Risti ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. SPR:n kautta soittorinkiin tulee mukaan noin 50 vapaaehtoista ja seurakunnalta noin 10 vapaaehtoista. Yhteistyötahot yhdessä järjestävät soittajille koulutusta.

Soitto tulee tuntemattomasta numerosta. Jollei kaupunkilaista tavoiteta, hänelle yritetään soittaa uudelleen kolmena päivänä. Kaupunki haluaa myös muistuttaa väärinkäytösten välttämiseksi, ettei se koskaan kysele asiakkaiden pankkitunnuksia, puhelinnumeroita tai käteismaksuun liittyviä asioita puhelimessa.