Kesän kohokohta on miniseurat

Riekin suvun 1800-luvun pihapiirissä järjestetään tänä kesänä omat pihaseurat. Kaiuttimista kuuluu Kesäseuraradio ja läheiset ovat läsnä.

Suviseurat järjestetään tänä vuonna kokonaan etänä. Tervetuloa katsomaan, miten pudasjärveläinen Vesa ja Katriina Riekin perhe viettää pihaseuroja suvun keskuspaikassa Rojolassa.

Viikonlopun aikana Riekkien seuroihin on tulossa isovanhempia, Riekkien sisaruksia ja lapsia sekä ystäviä. Vesa Riekki toivottaa kuitenkin kaikki tervetulleiksi etäseurailemaan.

Katriina ja Vesa Riekin yhdestätoista lapsesta suurin osa on paikalla perheineen.

Vesa Riekin mukaan yksinäisyys saattaa korostua jättimäisessä Suviseura-tapahtumassa, missä suurin osa on perheidensä kanssa. Tänä vuonna kaikki ovat tavallista enemmän samassa veneessä.

Frida Vääräniemi on päässyt mummonsa Katriina Riekin syliin. Lapset ovat näissäkin seuroissa keskiössä.

Riekin suvun lapsille tärkeä reissu ja seuratuttujen tapaaminen jäi tänä vuonna väliin. Tällä seurakentällä menneisyys ja nykyisyys lyövät kättä keskenään.

Ketään ei patisteta seurapuheita kuuntelemaan, mutta kaiuttimista Kesäseuraradion lähetys on koko ajan kuunneltavissa. Herkut ja yhdessäolo ovat nekin tärkeitä seuraelementtejä.

Seurojen seuraaminen radiosta ainakin nelinkertaistuu tänä vuonna. Kuuntelijoissa on normaalisti paljon myös liikkeeseen varsinaisesti kuulumattomia ihmisiä. Tänä vuonna heitä on vähemmän.

Radion kautta seuroja kuunnellaan normaalistikin paljon kodeissa ja varsinaisella seurapaikalla. Toiset kuuntelevat FM-taajuuksilta, ja toiset tietokoneen kautta.

Torstaina osa seuraväestä oli vielä valmistelupuuhissa, osa istui ja kuunteli seuroja kaiuttimista ja lapset leikkivät. Meno pihaseuroissa on pitkälti samanlaista kuin perinteisessä tapahtumassa.

Hirsirakenteinen ulkovessa on siivottu seuroja varten. Korona-ajasta muistuttaa käsienpesupaikka ulkona.

Rojolan hirsivessa on kolmipyttyistä mallia.

Etäseurojen ohjelma ja puitteet ovat mutkattomat: yhteisruokailua, kahvia saatavilla koko ajan, grillausta, yhdessäoloa, jumalansanaa oman maun mukaan.

Saarnan kuuntelu on etänä jopa helpompaa kuin tavallisesti, koska kenttäolosuhteissa pienten lasten kanssa keskittyminen on vaikeampaa.

Vesa Riekki katselee puhelimestaan kuvia vuoden 2017 Suviseuroista. Silloinkin Riekit seurailivat tässä samassa pihapiirissä, kun Suviseurat olivat Porissa.

Rojolassa porotkin ovat tulleet osallistumaan.

Vanhoillislestadiolaisperheiden lapsille Suviseurat ovat kesän ehdoton kohokohta. Näin on Riekin suvun lapsille tänäkin vuonna.

Lapsille Suviseurat ovat enimmäkseen leikkiä ja yhdessäoloa. Tärkeässä roolissa on myös lasten itsensä pyörittämä kioski.

Kioski on aivan keskeinen osa pihaseuroja. Suviseuroilla käyttörahaa saa enemmän ja sama pätee pihaseuroihin. Täällä kioski on tyttöjen valtakuntaa.

Rojolassa leikit jatkuvat sunnuntaihin saakka.

Tekijät

Paulus Markkula

Timo Sipola

Lähteet

  • Ylen vieraillessa Rojolan pihaseuroissa paikalla olivat Jenni Törmänen,Miriam Yasin, Petra Riekki, Mikael Yasin, Vesa Riekki, Elias Yasin,Anna-Kaisa Yasin, Saaga Vääräniemi, Maria Vääräniemi, Aadam Yasin, Ronja Riekki, Katriina Riekki, Jarkko Vääräniemi, Frida Vääräniemi, Daniel Yasin, Samuel Riekki ja Jeremias Riekki.

Julkaistu 26.6.