1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omistajanvaihdos

Yritysten omistajanvaihdospalvelut ovat tuottaneet toivottua tulosta Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan yrittäjäjärjestö on neuvonut ja auttanut yrittäjiä omistajanvaihdoksissa jo kolmisen vuotta.

Yrityksen omistajanvaihdos on joko kauppa tai sukupolvenvaihdos. Kuva: Anna Berkut / AOP

Etelä-Karjala on saanut täydet pisteet yritysten omistajanvaihdospalvelujen arvioinnissa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemän valtakunnallisen arvioinnin mukaan omistajanvaihdospalvelut toimivat parhaiten Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa.

Etelä-Karjalassa omistajanvaihdospalvelua hoitaa maakunnallinen yrittäjäjärjestö. Palvelu on ollut käytössä noin kolme vuotta.

– Jokaisen yrittäjän ja yrityksen omistajan on tärkeää ymmärtää, että muutos tulee vääjäämättä ja siihen valmistautuminen on syytä aloittaa ajoissa, kehottaa Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun projektipäällikkö Tarmo Soronen.

– Jatkossa palvelun painopistettä tullaan suuntaamaan liiketoimintaosaamisen kehittämiseen sekä jatkajien verkoston luomiseen, millä pyritään turvaamaan yritystoiminnan ja elinvoiman pysyminen maakunnassa, sanoo Soronen.

Omistajanvaihdostyö pysyväksi toiminnaksi

Vaikka omistajanvaihdospalvelut ovat viime vuosina kehittyneet koko maassa parempaan suuntaan, on sukupolvenvaihdosten ja yrityskauppojen edistäminen edelleen liian projektiluontoista.

Tutkimuksen tekijät ehdottavatkin omistajanvaihdospalvelua pysyväksi toimintamuodoksi.

Omistajanvaihdosfoorumin tilaamaan omistajanvaihdospalvelujen valtakunnalliseen ja alueelliseen evaluointiin vastasi yhteensä lähes 250 omistajanvaihdosasiantuntijaa eri puolilta Suomea.