Poliisi ei käynnistä esitutkintaa helsinkiläisten hoivakotien toiminnasta kevään korona-aallon aikana

Yhden erillisen tutkintapyynnön osalta selvitys jatkuu.

palvelutalot
Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa Tervossa hoivakoti Vuokossa.
Tutkintapyynnöissä koronaviruksen leviämistä hoivakoteihin epäiltiin henkilökunnan viaksi. Toni Pitkänen / Yle

Helsinkiläisissä hoivakodeissa kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin pahimman epidemian aikana kymmeniä vanhuksia.

Hoivakotien kuolemat ja sairastumiset poikivat kevään aikana myös lukuisia yksityishenkilöiden tekemiä rikosilmoituksia ja tutkintapyyntöjä. Niissä muun muassa epäiltiin, että hoivakotien johto ja henkilökunta olisivat laiminlyöneet henkilösuojainten käyttöä ja turvallisuusmääräyksiä ja siten aiheuttaneet koronaviruksen leviämisen.

Poliisi kertoo nyt, että esitutkintaa asiassa ei käynnistetä.

Poliisi hankki lisäselvitykset hoivakoteja ja seniorikeskuksia valvovilta viranomaisilta. Niiden perusteella tapauksissa ei ole syytä epäillä rikosta.

Poliisin mukaan tehdyt rikosilmoitukset ja tutkintapyynnöt pohjautuivat pitkälti julkisesta keskustelusta ja uutisoinnista tehtyihin johtopäätöksiin.

Pelkkä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuminen tai siitä seurannut kuolema hoivakodissa ei poliisin mukaan tarkoita sitä, että kukaan henkilökunnasta olisi toiminut lainvastaisesti. Konkreettista perusteita tutkinnan aloittamiselle ei voitu osoittaa.

Poliisi jatkaa edelleen asian selvittämistä yhden erillisen tutkintapyynnön osalta. Tutkintapyynnön tehneen omainen menehtyi hoivakodissa Helsingissä.

Kyseiseen tapaukseen liittyy poliisin mukaan tarkempia tietoja hoitolinjauksia koskevista päätöksistä ja hoitopaikan olosuhteista, joiden takia poliisi pyytää hoivakodilta selvitystä.