1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Yhdysvaltain edustajainhuone puolsi Washington D.C:n muuttamista osavaltioksi – ehdotuksen odotetaan kuitenkin kaatuvan senaatissa

Pääkaupungin asukkailla ei ole edustajia kongressissa, vaikka he maksavat liittovaltion veroja.

Yhdysvaltain kongressin rakennus Washington D.C:ssa. Arkistokuva. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone äänesti perjantaina lakiehdotuksen puolesta, joka tekisi pääkaupunki Washington D.C:sta osavaltion.

Lakiehdotus ei hyvin todennäköisesti kuitenkaan tule menemään läpi, sillä seuraavaksi se etenee senaattiin, joka on muutosta vastustavien republikaanien hallussa. Myös presidentti Donald Trump on julkisesti vastustanut muutosta. Demokraattivoittoisen Washington D.C:n hyväksyminen osavaltioksi tietäisi käytännössä lisää kongressiedustajia demokraateille.

Lakiehdotus voitti edustajainhuoneessa äänin 232–180. Kaikki demokraatit yhtä lukuunottamatta äänestivät ehdotuksen puolesta, kaikki republikaanit vastaan.

Ei omia edustajia kongressissa

Washington D.C. ei kuulu mihinkään osavaltioon, vaan muodostaa Columbian liittopiirikunnan, jolla on rajoitettu itsehallintoasema. Yhdysvaltain perustuslain mukaan liittovaltion kongressilla on oikeus puuttua paikallishallinnon päätöksiin.

Pääkaupungin asukkailla ei ole edustajia kongressissa, vaikka he maksavat liittovaltion veroja. Yhdysvaltalaisen televisiokanava CNBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaupunki saisi osavaltiona kaksi edustajaa senaattiin ja yhden edustajainhuoneeseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lakimuutosta puolustavat demokraatit näkevät asian myös kansalaisoikeuskysymyksenä, sillä lähes 50 prosenttia Washington D.C:n asukkaista on mustia.

Lakiehdotusta vastustavat republikaanit taas ovat sanoneet, että muutos olisi vastoin perustuslain laatijoiden tarkoitusta, joka oli luoda ainutlaatuinen liittovaltion alue ilman osavaltioiden vaikutteita.

Washington D.C:ssä asuu yli 700 000 ihmistä, enemmän kuin Wyomingin ja Vermontin osavaltioissa. Lakimuutos tekisi siitä Yhdysvaltojen 51. osavaltion.

Aihetta koskeva lakiehdotus ei ole koskaan läpäissyt edustajainhuoneen tai senaatin äänestystä. Kongressissa on äänestetty asiasta viimeksi vuonna 1993.

Yhdysvallat laajeni viimeksi vuonna 1959, kun Alaska ja Havaiji hyväksyttiin osavaltioiksi.