Hyppää sisältöön

STUK: Itämeren ympäristön radioaktiiviset säteilyarvot hiukan kohonneet – "Tässä vaiheessa ei uskalleta sanoa, että olisi Venäjältä peräisin"

Säteilyturvakeskuksen mukaan havaittu säteily ei ole lähtöisin räjähdyksestä eikä se ole haitallista ihmiselle.

Helsingissä kerätystä ilmanäytteestä on analysoitu pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Itämeren ympäristössä on havaittu pieniä määriä radioaktiivisia aineita. Säteilyn kohoamisen Itämeren aluella ovat havainneet ainakin Suomi, Ruotsi ja Norja.

Suomen Säteilyturvakeskus havaitsi säteilyarvojen nousua ennen juhannusta 16.–17. kesäkuuta. Helsingissä kerätystä ilmanäytteestä on analysoitu pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja.

Säteilyturvakeskuksen ympäristön säteilyvalvontaosaston johtaja Pia Vesterbacka vakuuttaa, ettei ole syytä huolestua.

– Radioaktiivisten aineiden määrät ovat hyvin pieniä eikä radioaktiivisuudella ei ole ympäristövaikutuksia tai vaikutusta ihmisten terveyteen.

Muut Suomen seitsemän mittauspisteen näytteet ovat vielä tutkittavina. Pohjoisin valvontapiste on Rovaniemellä. Mittauspaikkoja on lisäksi muun muassa Kajaanissa, Imatralla, Kotkassa ja Kuopiossa.

– Ympäristössämme on normaalistikin esimerkisi Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jäämiä. Kohonneet pitoisuudet ovat nyt tähän vanhaan taustatasoon nähden hiukan korkeammat. Vaihtelu on kuitenkin niin pientä, että sillä ei ole säteilysuojallista merkitystä. Mutta toki valvovana turvallisuusviranomaisena selvitämme, mistä säteilyä ympäristöön tulee.

Myös sosiaalisessa mediassa säteilyarvojen nousu on havaittu. Ydintestejä vastustavan järjestön kartalla havainnon mahdollinen lähdealue näkyy Itämeren ja koko Etelä-Suomen alueella.

Kun johtaja Pia Vesterbackalta kysyy, onko radioaktiivinen säteily peräisin Venäjältä, on vastaus varovainen. Vesterbacka kertoo, että niin sanottua leviämislaskentaa tehdään yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

– Selvittely on vielä kesken. Toki on idästäpäin tuullut. Mutta odotamme nyt lisää tietoa vaikkapa siitä, miten ilmavirrat ovat pyörineet. Myös Ruotsi ja Norja ovat havainneet radioaktiivisia isotooppeja. Vielä tässä vaiheessa ei uskalleta lähteä sanomaan, että säteily olisi peräisin Venäjältä.

Vesterbacka vakuuttaa vielä kysyttäessä, ettei kenenkään ole syytä pelätä. Mikään ei ole räjähtänyt.

– Ei todellakaan ole. Se mikä tuloksista voidaan sanoa, on että tämä on tyypillinen reaktorista tai polttoaineesta tullut päästö. Nämä ovat nyt matalia ja pieniä pitoisuuksia. Jos jossain olisi ollut selkeä ympäristöpäästö, tasot olisivat monikymmenkertaisia.

Säteilyturvakeskus julkaisee tuloksia mittauksista ensi viikolla.

.
.