1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Venäjä maksoi hyökkäyksistä yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan Afganistanissa, The New York Timesin tiedustelulähteet kertovat

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähetystö kiistää syytökset ja pitää niitä vaarallisina.

Yhdysvaltain sotilaat osallistuivat Afganistanin armeijan harjoitukseen Heratissa Afganistanissa 2. helmikuuta 2019. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Venäjän sotilastiedustelu on salaa tarjonnut palkkioita Afganistanin Taliban-liikkeeseen kytkeytyville taistelijoille Yhdysvaltain joukkoihin ja niiden liittolaisiin kohdistetuista iskuista, The New York Times kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Lehden lähteiden mukaan hankkeen taustalla oli Venäjän sotilastiedustelun GRU:n yksikkö 29155, joka on kytketty entisen GRU-upseerin murhayritykseen Salisburyssa Britanniassa.

Yksikkö on liitetty myös Montenegrossa tapahtuneeseen epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen ja asetehtailijan myrkytykseen Bulgariassa vuotta aiemmin.

Lehden lähteet ovat viranomaisia, joita on informoitu tiedustelutiedoista.

Lehden mukaan presidentti Donald Trumpille on kerrottu tiedustelutiedoista, mutta Valkoinen talo ei vielä ole antanut määräyksiä mahdollisista vastatoimista.

Jyrkentyykö vastakkainasettelu?

Islamistiset taistelijat tai heihin läheisessä suhteissa olevat rikolliset elementit ovat nostaneet joitakin palkkiorahoja, viranomaiset sanoivat. Tietojen kerrotaan perustavan ainakin osittain kiinniotettujen kapinallisten ja rikollisten kuulusteluihin.

Jos tiedot pitävät paikkaansa, sitä voisi pitää kiihtymisenä lännen ja Venäjän vastakkainasettelussa. Aiemmin Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää (siirryt toiseen palveluun) pienaseiden toimittamisesta Taliban-liikkeelle.

Yksikköä ei ole koskaan aiemmin syytetty hyökkäyksien järjestämisestä läntisiä sotilaita vastaan, mutta sen kerrotaan toimineen aktiivisesti Afganistanissa useiden vuosien ajan.

Afganistanissa kuoli 20 yhdysvaltalaista viime vuonna, mutta ei ole selvää, minkä iskujen taustalla epäillään olevan venäläistä rahoitusta.

Venäjän suurlähetystö kiistää jyrkästi

New York Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaisilla ei ole varmuutta, kuinka korkealta Venäjän hallinnosta operaatio olisi määrätty ja mikä sen päämäärä olisi.

Spekulaatioissa sitä on pidetty kostona vuoden 2018 taistelusta Syyriassa, jossa kuoli venäläisiä palkkasotilaita. Toinen mahdollisuus on, että tarkoitus olisi ollut suistaa raiteiltaan Yhdysvaltain ja Taliban-liikkeen rauhanneuvottelut, jotta Yhdysvaltain joukot jumittuisivat Afganistaniin.

Venäjän Washingtonin-suurlähetystö kiistää väitteet ja pitää niitä suorastaan vaarallisina.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– New York Timesin julkaisemat perusteettomat ja nimettömät syytökset Moskovasta Yhdysvaltain sotilaiden tappamisen takana ovat jo johtaneet suoriin uhkauksiin Venäjän lähetystöjen työntekijöiden henkeä kohtaan Washingtonissa ja Lontoossa, lähetystön Twitter-tilillä kirjoitettiin.

Venäjällä on kivulias historia Afganistanissa, sillä Neuvostoliitto jumittui sotaan afganistanilaisten vastarintataistelijoiden kanssa vuosina 1979–1989. Yhdysvallat tuki ja aseisti Neuvostoliittoa vastaan taistelleita mujahediin-taistelijoita.