Herätys: Ilmastopaneelin puheenjohtaja haluaa puun polton verolle, MOT selvitti Iconin kaatumista, Ylen reportaasi vie Amazonialle

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kivihiilikasoja Helsingin Hanasaaressa.
Kivihiilen polttaminen loppuu Suomessa kieltolailla vuoteen 2030 mennessä.Henrietta Hassinen / Yle

Ilmastopaneelin puheenjohtaja ehdottaa puun poltolle veroa

Energialaitosten käyttämät puupolttoaineet pitäisi panna verolle, ehdottaa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Hänen mukaansa vero tarvitaan, jotta suuret kaupungit eivät korvaisi kivihiiltä ja turvetta laajamittaisesti puunpoltolla. Ollikainen sanoo, että ilmaston kannalta kestävästi tuotettua metsäbiomassaa ei välttämättä riitä jatkossa kaikille.

MOT selvitti, kuinka koko kansan kiinteistörahastoksi havitellut Icon kaatui

icon-kuvitus
Ylen MOT-toimitus on tutkinut kuukausien ajan Iconia.Yle

Kolme tuhatta suomalaista sijoitti rahojaan vaasalaiseen Icon Kiinteistörahastoihin. Viime joulukuussa yhtiö ajautui konkurssiin ja sijoittajat ovat menettämättä rahansa. Ylen MOT-toimitus selvitti, kuinka sijoittajien varoja päätyi miljoonia euroja rahaston perustajien taskuihin. Pohjanmaan poliisi tutkii Iconin kadonneita rahoja ja vaiheita.

Ylen erikoisreportaasi vie näivettyvälle Amazonialle

hiekkainen alue jossa ennen ollut sademetsää
Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen matkusti 2 500 kilometriä läpi kiihtyvällä vauhdilla palavan Amazonian.Mika Mäkeläinen / Yle

Sademetsää tuhoamalla voi tienata huimasti. Metsästä otetaan irti kaikki, koska me olemme valmiita maksamaan siitä. Pihvejä lautaselle, lautoja terasseille, nahkaa lenkkareihin. Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen matkusti 2 500 kilometriä läpi Amazonian ja tapasi ihmisiä, jotka rikastuvat sademetsän kustannuksella.

70 vuotta täyttävä Jorma Uotinen: "Aina ei ole helppoa"

Jorma Uotinen, Helsinki, 23.06.2020
Syntymäpäiväsankari aikoo juhlia vasta 27.6.2021, koska silloin hän on viimeistä päivää 70-vuotias.Antti Haanpää / Yle

Taiteilija Jorma Uotisen äiti opasti isätöntä poikaansa: ole avoin, utelias ja peloton. Tänään 70 vuotta täyttävä tanssija, koreografi, laulaja ja tv-persoona sanoo, että hänen elämästään tuli intensiivinen ja se on ollut yllätyksiä täynnä.

Puola äänestää presidentinvaaleissa

Andrzej Duda puhuu paitahihasillaan mikrofoniin. Etulalalla liehuu Puolan lippuja.
Puolan presidentti Andrzej Duda puhui vaalitilaisuudessa Skoczówissa 26. kesäkuuta.Lukasz Gagulski / EPA-EFE

Puolassa äänestetään tänään koronapandemian lykkäämissä presidentinvaaleissa. Vaaleilla on merkitystä hallitsevan konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen valta-asemalle ja Puolan EU-suhteen kehitykselle.

Vaalien ennakkosuosikin, istuvan presidentin Andrzej Dudan, keskeinen haastaja on liberaalin pääoppositiopuolueen Kansalaisfoorumin ehdokas, Varsovan pormestari Rafał Trzaskowski. Ellei kukaan ehdokkaista saa yli puolta äänistä, vaalit etenevät toiselle kierrokselle.

Helle muuttuu vesisateeksi

sunnuntain sääkartta
Yle

Sunnuntaina kaikista kuumin ilmamassa on jo väistymässä myös etelästä. Sade- ja ukkoskuurot ovat etelässä mahdollisia, mutta yleisesti on kuitenkin edelleen poutaista. Kolmenkymmenen asteen lämpötilat alkavat jo väistymään ja alkuviikosta ilma viilenee.

Ukkoskuurot liikkuvat maan eteläosien sisämaassa ja paikoin myös lännessä.

Maasto on edelleen paikoin hyvin kuivaa ja metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivulta.