Hyppää sisältöön

Kansallismuseon pihasta varastettiin Pride-lippu – netissä julkaistu video, jossa lippu poltetaan

Poliisi ei ole toistaiseksi kommentoinut, voisiko kyseessä olla viharikos.

Poliisi sai tiedon lipun anastuksesta perjantai-iltana. Kuvituskuva. Kuva: AOP ja Yle

Helsingin Kansallismuseon lipputangosta on varastettu Pride-lippu. Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan verkossa kiertäneessä videossa kaksi miestä varastaa lipun ja polttaa sen myöhemmin. Helsingin poliisi kertoo STT:lle olevansa tietoinen tapauksesta ja ohjeistaneensa museota tekemään siitä rikosilmoituksen. Poliisi sai tiedon lipun anastuksesta perjantai-iltana.

Helsingin poliisin johtokeskuksen viestinnän mukaan tapauksesta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta sen tutkinta alkaa, kun rikosilmoitus on tehty.

Poliisi ei ole toistaiseksi kommentoinut, voisiko kyseessä olla viharikos. Lipun viemistä voitaisiin tutkia ainakin näpistyksenä tai varkautena ja sen polttamista vahingontekona.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Helsinki Pridea on perinteisesti vietetty juhannuksen jälkeisellä viikolla, mutta nyt se siirrettiin syksylle koronaepidemian vuoksi. Helsingin poliisin mukaan Prideen liittyvää erilaista liikehdintää on ollut myös tällä viikolla, ja poliisi seurailee nyt siihen liittyen esimerkiksi sosiaalista mediaa.

Kansallismuseo on Helsinki Pride Weekin päätapahtumapaikka.

Pridea vietettiin tänä vuonna etänä

Sukupuolivähemmistöjä juhlivia Pride-kulkueita ja -tapahtumia on jouduttu perumaan tai lykkäämään tänä vuonna monissa maissa koronaviruspandemian vuoksi.

Pridea vietettiin silti lauantaina maailmanlaajuisesti verkon välityksellä, ja sitä pystyi seuraamaan esimerkiksi Youtubessa ja Facebookissa. Koko vuorokauden kestävässä tapahtumassa oli muun muassa musiikkiesityksiä ja puheita.

Tapahtumassa kuultiin myös useita poliitikkoja, mukana olivat muun muassa Yhdysvaltain ex-varapresidentti Joe Biden ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Berliinissä ihmiset kuitenkin myös marssivat Nollendorfplatzilta Potsdamer Platzille, kertoi Der Tagesspiegel.

Samaan aikaan Berliinissä järjestettiin myös rasismin vastainen tapahtuma Black Lives Matter. Koronaviruksen takia maahan oli merkitty turvavälit osoittavia merkkejä. Useimmilla oli myös maskit kasvoillaan. Tilaisuuden aikana järjestäjät myös muistuttivat turvaväleistä.

.
.