Ranskassa äänestetään korona-aikana paikallisvaalien toinen kierros, joka on puntari presidentti Macronin suosiosta

Äänestysaktiivisuus jäänee hyvin alhaiseksi. 

Ranska
Kuvassa kaksi vaalityöntekijää kasvosuojukset päällään.
Ranskassa äänestetään poikkeusoloissa. Vaalityöntekijöiden varustusta esiteltiin lehdistölle Pariisissa perjantaina. Mohammed Badra / EPA

Ranskassa äänestetään tänään paikallisvaalien toinen kierros, joka siirtyi koronaviruspandemian takia maaliskuulta.

Ensimmäisen kierroksen järjestäminen maaliskuun puolivälissä herätti arvostelua, koska jo tuolloin oli asetettu mittavia rajoitustoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kokoontumiset oli jo kielletty ja koulut, perinteiset äänestyspaikat oli suljettu.

Vain kaksi päivää vaalien jälkeen Ranskassa määrättiin liikkumisrajoituksista.

Ensimmäisellä kierroksella valtaosa äänioikeutetuista jätti äänestämättä koronavirustartunnan pelossa ja samaa odotetaan tänäänkin.

Ifop-tutkimuslaitoksen mittauksen mukaan vain 38 prosenttia 16,5 miljoonasta äänioikeutetuista suunnitteli kesäkuun puolivälissä osallistuvansa vaaleihin. Perinteistä kampanjointia ei ole koronavirusrajoitusten takia juuri ollut.

Kunnallisvaaleja pidetään tärkeänä mittarina poliittisista voimasuhteista Ranskassa. Vaaleissa on pitkälti kysymys laskusuhdanteessa olevan presidentti Emmanuel Macronin asemasta.

Lue tästä miten Ranskan kunnallisvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin korona-aikana.

Kysymys on Macronin puolueen asemasta

Paikallisvaaleissa valitaan pormestarit, kunnanjohtajat ja puoli miljoonaa edustajaa Ranskan kunnanvaltuustoihin.

Ensimmäisellä kierrokselle valinnat tehtiin kuusivuotiseksi kaudeksi jo noin 30 000 kaupungissa ja kunnassa (siirryt toiseen palveluun).

Toinen kierros järjestetään vajaassa 5 000 kaupungissa ja kunnassa, joissa ei saatu ratkaisua maaliskuun ensimmäisellä kierroksella.

Joukossa ovat Pariisi ja muut suurimmat kaupungit, kuten Lyon ja Marseille.

Presidentti Emmanuel Macron videoneuvottelussa Elysee-palatsissa 16.4.
Presidentti Emmanuel Macronille on ennakoitu vaikeuksia kunnallisvaaleissa. Yoan Valat / EPA

Ensimmäisellä kierroksella Macronin keskustaliberaalin LREM:in suosio jäi vaisuksi. Puolue perustettiin vuoden 2017 presidentinvaalien jälkeen, eikä sillä ole vielä juurikaan edustajia paikallistasolla.

Vaalitappio paikallisvaaleissa heikentäisi Macronin mahdollisuuksia toteuttaa uudistuksia vielä kaksi vuotta jatkuvalla presidenttikaudella.

Toukokuussa LREM-puolue menetti ehdottoman enemmistönsä Ranskan parlamentin alahuoneessa eli kansalliskokouksessa.

Macronin kautta ovat varjostaneet muun muassa keltaliivien protestit viime ja toissa vuonna sekä kiistelty eläkeuudistus.

Sosialistit voittamassa Pariisissa

Pariisin, Marseillen ja monien muiden suurkaupunkien ennakoidaan pysyvän pääosin (siirryt toiseen palveluun) vanhojen puolueiden hallinnassa.

Pariisissa istuva pormestari, sosialistien Anne Hidalgo näyttää uusivan paikkansa. LREM-puolueen ehdokas Agnès Buzyn oli ensimmäisellä kierroksella kolmas, mutta jäi kauas Hidalgon taakse.

Mielenkiintoinen tilanne on Le Havren satamakaupungissa, jossa pääministeri Édouard Philippe pyrkii pormestariksi. Philippe on sanonut, että voittaessaan hän ottaa pormestarin viran vastaan vasta pääministerikauden jälkeen.

Philippen kannatus on koronakriisin aikana noussut, toisin kuin Macronin. Ennen pääministeriksi nousemista Philippe toimi Le Havren pormestarina.

Tuloksia Ranskan paikallisvaalien toiselta kierrokselta odotetaan maanantaiaamuun mennessä.

Lue lisää:

Ranskassa äänestettiin kunnallisvaaleissa koronaviruksesta huolimatta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus