Retkeilijä tallensi uivan merikotkan videolle Lapin erämaassa – "Oliko se käynyt vain viilentymässä, kun oli kova hellepäivä?"

Retkeilijä onnistui ikuistamaan uivan merikotkan videolle aivan lähietäisyydeltä.

merikotka
Merikotka kävi uimassa erämaassa
Merikotka kävi uimassa erämaassa

Sodankyläläinen Juha Puurunen ikuisti videolle uivan merikotkan Pöyrisjärven erämaassa. Erämaa sijaitsee Suomen käsivarressa Enontekiössä. Voit katsoa videon klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Puurunen kertoo olleensa erämaassa kolmipäiväisellä pyörävaelluksella. Retken ensimmäisenä päivänä, 25. kesäkuuta, Puurunen törmäsi harvinaiselta vaikuttavaan ilmestykseen.

Hän näki veden pinnalla uiskentelevan merikotkan. Merikotka liikkuu vedessä eteenpäin lyömällä siipiään vedenpintaan.

– En tiedä, oliko sillä saalistusjutut meneillään, vai oliko se käynyt vain viilentymässä, kun oli kova hellepäivä, Puurunen kuvailee tilannetta.

Video on otettu iltapäivällä noin kello 13, jolloin erämaassa oli lämpöä yli 20 astetta.

Kotka vaikutti olevan pulahduksen jälkeen täysin kunnossa. Puurusen ottamasta videosta voi nähdä, kuinka kotka hyppää vedestä rannalle ja lähtee siitä heti lentoon. Puurunen kertoo myös nähneensä samalla paikalla lentelevän kotkan myöhemmin paluumatkallaan.

Kotkan näkeminen vaelluksella oli hänelle hieno hetki. Aiemmin Puurunen on nähnyt kyseisen linnun vain eläintarhassa.

Asiantuntija: merikotkalta tyypillistä käytöstä

Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi tunnistaa videolta, että kyseinen lintu on esiaikuinen merikotka.

Lehtiniemi arvelee, että merikotka on voinut yrittää saalistaa vedestä kalaa ja epäonnistuttuaan jäänyt pinnalle hetkeksi ennen lentoon lähtöä.

Käytös ei hänen mukaansa ole tavatonta, sillä merikotkat syövät paljon kalaa. Ison saaliin vuoksi lintu voi liikkua vedenpinnassa pitkänkin matkan.

Merikotka liikkuu eteenpäin lyömällä siipiään vedenpintaan.

Ihmiset näkevät harvoin kotkia lähietäisyydeltä, joten linnun näkeminen tekee aina vaikutuksen.