Floridansuomalaiset kuvailevat epätoivoaan karujen koronalukujen keskellä: "Ehkä tämä kestää vielä monta, monta kuukautta"

Ulkoministeriön arvion mukaan Floridaan on jäänyt 7 000–8 000 suomalaista. Osavaltion koronatartunnat ovat olleet rajussa nousussa.

koronavirus
rannalla varoituskyltti
Ihmisiä miamilaisella rannalla 26. kesäkuuta. Floridan koronaluvut ovat olleet kovassa kasvussa viime päivinä.Cristobal Herrera / EPA

Yhdysvaltojen Floridassa asuvat suomalaiset kuvailevat yhteisön tunnelmia huolestuneiksi mutta myös turhautuneiksi.

Osavaltiossa todettujen koronavirustartuntojen määrä on ollut rakettimaisessa nousussa. Lauantaiaamuna paikallista aikaa Florida kertoi peräti 9 585 uudesta tartuntatapauksesta.

Etelä-Floridan Lake Worthissa asuva, paikallisessa luterilaisessa kirkossa pastorina työskentelevä Mia Hagman sanoo seuranneensa alueen koronatilanteen kehittymistä ristiriitaisissa tunnelmissa.

– Alkuun tuntui siltä, että mennään oikeaan suuntaan, mutta sitten paikkoja avattiin. Se oli ennenaikaista ja valitettavaa, ja siitä maksetaan nyt hintaa.

Hagman on asunut ja työskennellyt Floridassa reilut kolme vuotta.

– Itseäni harmittaa seurakuntalaisten puolesta. Eristäytyneisyyden aika tuplaantuu sen takia, että ei pidetty tiukempia säädöksiä päällä, hän toteaa videohaastattelussa kotoaan.

Floridassa asuva Mia Hagman.
Mia Hagman työskentelee pastorina suomalais-amerikkalaisessa kirkossa. Hän toivoo, että viimeistään nyt ihmiset Floridassa ottavat koronatilanteen tosissaan.Inna Koulech-Manninen

Suuri suomalaisten keskittymä

Floridassa on perinteisesti ollut suuri ulkosuomalaisten keskittymä. Syksyllä 2017 ulkoministeriöstä kerrottiin, että osavaltiossa asuu yhteensä noin 25 000 suomalaista.

Esimerkiksi juuri Lake Worth on ollut niin suosittu asuinpaikka, että monia palveluita on saanut suomen kielellä.

Nyt ulkoministeriöstä arvioidaan, että Floridaan on tällä hetkellä jäänyt 7 000–8 000 suomalaista.

Sanna Mason on asunut Floridassa 23 vuotta. Hän pitää koronatilanteen saamaa käännettä ikävänä.

– Ihmiset olivat ehkä vähän liian innokkaita. Kun paikkoja avattiin, moni saattoi ajatella, että nyt tämä on ohi eikä enää tarvitse olla niin varovainen.

– Nyt numerot alkavat taas nousta ja rajoituksia aletaan uusia. Itsestä alkaa tuntua pikkuisen epätoivoiselta, koska suunta oli jo parempi ja toivoi, että josko tämä ei kovin kauan enää kestäisi. Mutta nyt alkaa tuntua, että ehkä tämä sitten kestää vielä monta, monta kuukautta, Mason sanoo.

Floridassa asuva Sanna Mason.
"On harmi, että koronatilanteessa mennään taaksepäin", sanoo Floridan Hallandale Beachillä asuva Sanna Mason.Sanna Mason

Erityisen ikävää tilanne on lapsille, hän toteaa.

– Olisin toivonut, että poika olisi päässyt normaalimpaan elämään ja näkemään kavereita. Koulukavereita ei ole nähty sitten maaliskuun puolenvälin.

Suomen-matkat jäävät väliin

Millaista korona-arki Floridassa sitten on?

Perjantaina kerrottiin, että osavaltiossa on esimerkiksi päätetty lopettaa alkoholin myyminen baareissa koronaviruksen leviämisen vuoksi. Monet viime aikojen tartunnoista on jäljitetty baareihin, joissa nuoret juhlivat.

Mia Hagman sanoo, että heidän kunnassaan tuli eilen voimaan maskipakko julkisissa sisätiloissa, muun muassa kaupoissa.

– Kasvosuojia on näkynyt katukuvassa jo kuukausia, mikä on hyvä asia. Mutta nyt siitä tuli pakollinen määräys.

Sanna Mason asuu Hallandale Beachin alueella ja toteaa, että pakosta huolimatta moni pitää maskia väärin eli vaikkapa niin, että nenä näkyy. Myös riittävän etäisyyden pitäminen unohtuu helposti.

– Joka päivä sitä toivoo, että kunpa ihmiset tulisivat järkiinsä. Tämä ei olisi kovin suuresta asiasta kiinni. Mutta monelle maskinkin pitäminen tuntuu olevan ylitsepääsemätöntä, Mason tuskailee.

– Jos jokainen meistä tekisi oman osansa, uskon, että pääsisimme eteenpäin nopeammin, hän jatkaa.

Masonin mukaan moni floridansuomalainen olisi ollut tulossa Suomeen kesäksi mutta perunut sittemmin suunnitelmansa.

– En itse halua ottaa sitä riskiä, että sairastuisin lentokoneessa. Ja vanhempani alkavat olla siinä iässä, että en todellakaan halua tuoda tuliaisina koronaa.

Suomen-vierailu jää väliin myös Hagmanilta.

– Seurakuntani on täällä. En koe, että tällaisessa tilanteessa voisin tehdä muuta kuin pysyä täällä.

Lue seuraavaksi:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronaviruspandemia pahenee – karut käyrät näyttävät, kuinka tartunnat lisääntyvät eri puolilla maailmaa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus