1. yle.fi
  2. Uutiset

Keksitty väite Sanna Marinin puheista leviää Twitterissä – suurlähetystö kiirehti kumoamaan

Twiitin mukaan Marin olisi kommentoinut Boltonin kohukirjaa.

Sanna Marin
Pääministeri Sanna Marin puhuu medialle.
Pääministeri Sanna Marin puhui medialle saapuessaan halllituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 23. kesäkuuta. Kuvituskuva. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltalaisen Twitter-tilin väite pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommenteista on saanut eilisestä lähtien runsaasti huomiota maailmalla.

Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja John Bolton kertoi tuoreessa kirjassaan, että Trump kuvitteli Suomen olevan Venäjän vallan alla.

Lin Peace -nimisen käyttäjän tviitin mukaan Suomen pääministeri olisi kommentoinut asiaa sanomalla, että "totta puhuen olemme ajatelleet Yhdysvalloista samoin vuoden 2017 tammikuusta asti".

Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystön lehdistöneuvos Helena Liikanen-Renger kiirehti eilen illalla ilmoittamaan, ettei kyseisen tviitin tieto pidä paikkaansa.

Tviitti on kerännyt jo yli 120 000 tykkäystä, ja sitä on jaettu yli 35 000 kertaa. Useimmat kommentoijat vaikuttavat ottavan väitteen todesta, mutta etenkin suomalaiset käyttäjät kyseenalaistivat sen tuoreeltaan.

Sisältö lähtöisin BBC:n ohjelmasta

Tänään puoliltapäivin myös valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski ilmoitti Twitterissä, ettei pääministeri Marin ole kommentoinut Boltonin kirjaa, vaan väite on keksitty.

– Pääministeri Marin ei ole kommentoinut millään tavalla Boltonin kirjan väitteitä. Ei tällä tavalla kuin tviitissä väitetään, eikä millään muullakaan tavalla. Pääministeri ei ole kommentoinut asiaa sanallakaan, Anttikoski täydensi STT:lle sunnuntaina.

Anttikoski ei usko, että Marinin suuhun keksitystä lausunnosta syntyy haittaa pääministerille tai Suomelle.

– On tärkeää, että Suomi teki heti alussa selväksi, että tällaista pääministerin lausuntoa ei ole olemassa. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnolta ei ole tullut tähän asiaan liittyen mitään yhteydenottoa, he tietävät kyllä asian oikean laidan.

Tviitin sisältö näyttäisi Anttikosken mukaan olevan alun perin lähtöisin BBC:n ohjelmasta, joka on Suomen tv:stä tutun Uutisvuodon esikuva.

– Siinä ohjelmassa Trumpia ja Suomea koskeva kommentti oli kuitenkin läppä, vitsi. Vaikuttaa siis siltä, että asian alkuperä on sinänsä ihan harmiton.

Juttua muokattu 28.6. klo 18.55: Lisätty viestintäjohtaja Anttikosken kommentit.

Lue aiheesta lisää:

Boltonin paljastuskirja: Presidentti Niinistö ohjeisti presidentti Trumpia Vladimir Putinin tapaamiseen – "Putin on taistelija"

Yhdysvalloissa ihmetellään, miksi John Bolton teki paljastuskirjan Trumpista – professori katsoo, että kirja saattaa nakertaa Trumpin asemaa republikaanipuolueessa

Paljastuskirjan Trumpista kirjoittanut Bolton: Toivon, että hänestä tulee yhden kauden presidentti

Lue seuraavaksi