1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Trump kiistää tietäneensä Venäjän väitetyistä palkkiotarjouksista USA:n joukkoja vastaan

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoo Twitterissä, että hänelle ei kerrottu aiheesta, sillä sitä ei pidetty merkittävänä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kokouksessa Valkoisessa talossa 26. kesäkuuta 2020. Kuva: Chris Kleponis / Pool / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiistää saaneensa tietoa Venäjän väitetyistä palkkiotarjouksista Yhdysvaltojen joukkoja vastaan.

The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun)uutisoi viime viikolla, että Venäjän sotilastiedustelu on salaa tarjonnut palkkioita Afganistanin Taliban-liikkeeseen kytkeytyville taistelijoille Yhdysvaltain joukkoihin ja niiden liittolaisiin kohdistetuista iskuista.

Lue lisää aiheesta: Venäjä maksoi hyökkäyksistä yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan Afganistanissa, The New York Timesin tiedustelulähteet kertovat

Myös uutistoimisto AP on haastatellut tiedusteluviranomaisia. AP:n mukaan se on vahvistanut asian myös kahdelta muulta asiaan perehtyneeltä taholta.

Yhdysvaltain sotilaat osallistuivat Afganistanin armeijan harjoitukseen Heratissa Afganistanissa 2. helmikuuta 2019. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Trumpin mukaan hänelle ei kerrottu, koska tietoa ei pidetty uskottavana

Tällä hetkellä ei ole selvää, tiesikö Trump Venäjän väitetyistä toimista vai ei.

Tiedusteluviranomaiset kertoivat AP:lle, että presidentille tiedotettiin asiasta aiemmin tänä vuonna. The New York Times raportoi (siirryt toiseen palveluun), että tiedusteluviranomaiset ja erikoisjoukot varoittivat esimiehiään asiasta jo tammikuussa.

Tämän Trump on kiistänyt. Trump tviittasi sunnuntaina aiheesta ja sanoi, että hän tai varapresidentti Mike Pence eivät ole saaneet tietoa asiasta.

Presidentti tviittasi myös, että hänelle ei ole kerrottu aiheesta, sillä sitä ei pidetty uskottavana. Presidentti sanoi myös, että kyse voi olla valeuutisesta, jonka tarkoituksena on asettaa republikaanipuolue huonoon valoon.

Demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas Joe Biden kommentoi lauantaina uutisen olevan "todella järkyttävä paljastus", mikäli Trump on tiennyt asiasta jo kuukausien ajan tekemättä mitään.

Venäjän ulkoministeriö: ”Hölynpölyä”

Venäjän ulkoministeriö kiistää mediaväitteet palkkiontarjouksista USA:n joukkoja vastaan.

– Tämä alkeellinen tapaus osoittaa selvästi USA:n tiedustelupalvelun propagandistien älyllisen tason mataluuden – sen sijaan, että he olisivat keksineet jotain uskottavaa, he sepittävät tämänkaltaista hölynpölyä, Venäjän ulkoministeriö sanoi AP:n mukaan.

Myös Talibanin edustaja on kiistänyt mediatiedot palkkiontarjouksista.

Lue myös:

Valkoinen talo kiistää Trumpin tienneen Venäjän väitetyistä palkkiotarjouksista yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan