Maastoa paloi viikonloppuna Varsinais-Suomessa runsaasti – pelastuslaitos odottaa lisää paloja maanantain ukkosten myötä

Viikonlopun maastopaloista suurin osa aiheutui ukkosesta. Lännestä lähestyvä sade- ja ukkosrintama saattaa aiheuttaa lisää tehtäviä pelastuslaitokselle.

Varsinais-Suomi
Pelastajan paidan hiha, jossa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen merkki.
Kuvituskuva.Yle/Linus Hoffman

Varsinais-Suomen pelastuslaitosta pitivät viikonloppuna kiireisenä useat keskisuureksi luokitellut maastopalot. Suurimmassa osassa aiheuttajana olivat luonnonvoimat. Sunnuntain ukkosten myötä metsää syttyi monessa paikassa.

Viikonvaihteen aikana Varsinais-Suomessa metsä- ja maastopaloja oli noin 30. Pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Juha Virton mukaan määrä on suuri.

Erityisen kiireisiä hetkiä oli sunnuntaina ukkosen iskettyä erityisesti maakunnan eteläosiin.

– Merkittäviä paloja tuli muutaman tunnin sisällä kymmenen, mikä on hyvin poikkeuksellista. En muista viimeisen kymmenen vuoden ajalta tällaista keskittymää, Virto sanoo.

Metsäpalovaroitus on maakunnassa voimassa, ja metsäpalojen vaara on tällä hetkellä erittäin suuri. Varoitus on otettu Virton mukaan hyvin huomioon.

– Haluaisin kiittää ihmisiä, jotka ovat viikonvaihteessa herkästi soittaneet näkemistään savuhavainnoista hätänumeroon. Näin hankalissakin paikoissa olleet paloalueet on tavoitettu nopeasti, Virto sanoo.

Sateet eivät heti auta – maanantaina mukana taas ukkosia

Pitkään jatkunut kuiva ja kuuma jakso on lisännyt metsäpaloriskiä huomattavasti. Maanantaiksi on luvattu sadetta, mutta vettä pitäisi tulla todella paljon, jotta tilanne helpottaisi.

– Viikonloppunakin vettä tuli paikoin voimakkaasti. Maasto on kuitenkin nyt niin kuivaa että kosteus on tunnin kuluessa haihtunut maan pinnalta. Hetkellinen sade ei tuo helpotusta, Virto toteaa.

Todennäköistä on että maanantaina ukkonen tuo jälleen kiireitä pelastustoiminnalle. Ilmatieteenlaitos ennustaa sateiden ja ukkosen alkavan Varsinais-Suomessa lännestä alkaen aamun aikana.