Hyppää sisältöön

Mississippi muuttaa osavaltionlippuaan – Vanha Etelävaltioiden sotalippu riisutaan lipun yläkulmasta

Mississippi oli viimeinen osavaltio, jonka lipussa oli rotusorrosta ja orjuudesta muistuttava taistelutunnus.

Arkistokuva Mississippin osavaltion lipusta vuodelta 2015. Kuva: AOP

Yhdysvaltojen Mississippissä äänestettiin sunnuntaina muutoksesta osavaltion lippuun. Lainsäätäjät hyväksyivät muutoksen, jossa poistetaan Etelävaltioiden vanha sotalippu.

Uudistus hyväksyttiin selvällä enemmistöllä edustajainhuonees sa ja senaatissa.

– Pyydän teistä jokaista tunnistamaan ja ymmärtämään eilisen Mississippin, äänestäkäämme tänään huomisen Mississippin puolesta, sanoi demokraattisenaattori Derrick T Simmons ennen äänestystä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kuvernööri Tate Reeves ilmoitti lauantaina, että hän allekirjoittaa lain, mikäli se hyväksytään.

Osavaltion lipusta tähän saakka löytynyt symboli yhdistetään usein Yhdysvalloissa aikojen saatossa harjoitettuun rotusortoon ja orjuuden historiaan. Mississippi on ainoa Yhdysvaltojen osavaltio, jonka lipussa kyseinen symboli on ollut. Georgia luopui siitä vuonna 2003.

Etelävaltioiden lippu on ollut tuttu näky Nascar-tapahtumissa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kuvernöörin mukaan tasa-arvoon on vielä matkaa

Osavaltion asukkaat saavat äänestää uuden lipun ulkoasusta marraskuussa.

Lipusta äänestettiin viimeksi vuosituhanteen vaihteessa. Tuolloin sen haluttiin pysyvän entisellään.

Lippumuutoksella on vahva urheiluvaikuttajien tuki. Myös baptistikirkko ja yritysedustajat ajoivat muutosta.

– Ymmärrän, että monille lippu on perinteiden ja etelän symboli. Mutta meidän tulee ymmärtää, että tämä lippu on myös kauhun symboli mustille veljillemme ja siskoillemme, tviittasi Mississipistä kotoisin oleva tunnettu kantrimuusikko Faith Hill uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kuverööri Reevesin mukaan rasismin kitkemiseksi ja osavaltion yhdistämiseksi tarvitaan paljon enemmän kuin muutos lippuun.

– Se tulee olemaan vaikeampaa kuin tornadoista, tulvista selviytyminen – hankalampaa kuin koronavirusta vastaan taisteleminen, Reeves tviittasi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aiemmin tässä kuussa amerikkalainen Nascar-kilpasarja kielsi Yhdysvaltain Etelävaltioiden lipun käytön sarjan kisatapahtumissa. Lippu oli aiemmin tuttu näky autourheilutapahtumissa.

Lue myös:

.
.