Hyppää sisältöön

STUKin mittauksissa ei uutta tietoa Itämeren kohonneista säteilyarvoista – koostumus viittaa ydinvoimalan polttoaineisiin

Helsingissä ja Kotkassa kerätyissä näytteissä havaittiin kesäkuun puolessa välissä pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita.

Keinotekoisia radioaktiivisia aineita on havaittu niin pieniä määriä, ettei ole syytä epäillä minkäänlaista onnettomuutta. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) mittaustuloksissa ei selvinnyt, mistä Itämeren ympäristössä hieman kohollaan olleet säteilyarvot johtuvat.

Säteilyturvakeskus ilmoitti viime viikolla, että Helsingissä kerätyistä ilmanäytteissä havaittiin pieniä määriä koboltin, cesiumin ja ruteniumin radioaktiivisia isotooppeja 16.–17. kesäkuuta. Samoja aineita havaittiin myös Kotkassa 15.–22. kesäkuuta kerätyssä ilmanäytteessä. Näiden mittausten jälkeen ei poikkeavuuksia ole huomattu.

Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Aleksi Mattilan mukaan aiemmin ilmoitettujen aineiden lisäksi tarkemmissa mittauksissa näytteistä löytyi pieniä määriä zirkoniumia ja niobiumia.

– Määrät ovat kuitenkin hyvin pieniä eikä niillä ole vaikutusta ihmisten tai ympäristön säteilyannostuksiin, Mattila toteaa.

Aineita on havaittu niin pieniä määriä, ettei Mattilan mukaan edelleenkään ole syytä epäillä minkäänlaista onnettomuutta.

– Koostumus viittaa ydinvoimalaitoksen polttoaineisiin, mutta määrät ovat niin pieniä, että kyse voi olla ihan normaalista laitoksen käytöstä tai huoltotoimenpiteestä, Mattila kertoo.

Tapauksia muutama vuodessa

Mattilan mukaan keinotekoisia radioaktiivisia aineita havaitaan ulkoilmasta yleensä muutaman kerran vuodessa. Iso osa tapausten taustoista jää epäselviksi.

Säteilyturvakeskus on ollut yhteydessä kesäkuisten mittaustulosten jälkeen kotimaisiin ydinlaitoksiin, joissa ei olla havaittu päästöjä.

Ilmamassat ovat Mattilan mukaan kulkeneet Helsingissä tehtyjen mittausten ajankohtana idästä. Johtopäätöksiä on aineiden lähteestä kuitenkin vaikea tehdä.

– Kun lähdemme laskemaan päästölähteen sijaintia, mennään useita vuorokausia taaksepäin ja alue laajenee. Johtopäätöksiä on vaikeaa tältä pohjalta tehdä, Mattila toteaa.

Venäjä on ilmoittanut, että sen ydinvoimalat toimivat moitteettomasti ja että radioaktiivisten aineiden päästöt ovat pysyneet viitearvojen sisällä.

Myös Ruotsissa ja Virossa kerätyissä näytteissä on havaittu samoja aineita kuin Suomen näytteissä. Aiemmin ilmoitettiin, että myös Norjassa olisi tehty samanlaisia havaintoja, mutta Mattilan mukaan Norjan mittaustulokset viittaavat muuhun.

– Norjassa on havaittu jodia kesäkuun alussa eli ei voida sanoa, että Norjan havainnoilla olisi yhteyttä.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.