Jyväskylässä bussien etupenkkeihin saa taas pian istua – Taksien ja linja-autojen asiakasmäärissä on kasvua koronakadon jäljiltä

Sekä linja-autoissa että takseissa asiakasmäärät romahtivat maalis-huhtikuussa.

Jyväskylä
Bussi pysäkillä Jyväskylän keskustassa.
Jyväskylän paikallis- ja seutuliikenteessä matkustajat ovat alkaneet alkaneet palata koronakevään jäljiltä taas busseihin. Arkistokuva.Petri Aaltonen / yle

Jyväskylässä taksien ja paikallisliikenteen bussien asiakasmäärät ovat korona-ajan hiljaiselon jälkeen kääntyneet kasvuun.

Erityisesti ravintoloiden pidentyneet aukioloajat ovat vilkastuttaneet taksien ilta- ja yökäyttöä, kertoo Jytaksin hallituksen puheenjohtaja Jari Puttonen.

Puttosen mukaan myös taksien päiväkäytössä on havaittavissa hentoa piristymistä, mutta aikaan ennen koronaa on vielä matkaa. Vasta kesälomien jälkeen selvinnee, kuinka paljon takseja käytetään jatkossa työmatkaliikenteessä.

Puttonen kertoo, että taksien kyytimäärät putosivat maalis-huhtikuussa jopa 70 prosenttia.

Jyväskylän Liikenteen toimitusjohtaja Harri Saarenpää toteaa, ettei paikallisbussiliikenteessäkään ole vielä palattu matkustajamäärissä tavalliselle tasolle.

Seutuliikenteen matkustajamäärät ovat nyt noin puolet tavallista pienempiä ja myös Jyväskylän paikallisliikenteessä matkustajia on ollut kesäkuussa selvästi vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta normaalisti.

Osa Yle Jyväskylän haastattelemista bussimatkustajista kertoo vältelleensä julkisen liikenteen käyttöä korona-aikana.

Moni sanoo yhä linja-autoissa tarkkailevansa turvavälejä ja välttävänsä toisen matkustajan viereen istumista.

Rajoituksia puretaan busseistakin

1. heinäkuuta alkaen Jyväskylän paikallisliikenteen busseissa saa taas matkakortteja ladattua käteisellä rahalla.

Kertalippuja koskeva käteismaksurajoitus poistui jo kesäkuun alussa.

Pankki- tai luottokorttimaksut eivät toistaiseksi ole paikallisbusseissa mahdollisia eli käteismaksaminen onnistuu vain rahalla.

Edelleen paikallisliikennematka on suositeltavinta maksaa matkakortilla tai mobiililipulla.

Käteisen rahan vastaanotto keskeytettiin paikallisliikenteen linja-autoissa Jyväskylässä huhtikuun alussa.

Rajoituksella haluttiin koronatartuntariskin vuoksi vähentää muun muassa kuljettajien sekä matkustajien välisiä kontakteja.

Myös busseissa kuskin takana olevat penkit ovat olleet koronakevään aikana pois käytöstä. Heinäkuun alusta penkkirivit otetaan taas käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Harri Saarenpää.

Suositukset turvaväleistä ovat kuitenkin edelleen voimassa ja autoissa on saatavilla käsidesiä.

Jyväskylän paikallisliikenteessä koronan vuoksi etuajassa käyttöön otetut kesäaikataulut jatkuvat poikkeuksellisesti 31. elokuuta asti. Kesäaikatauluista on tavallisesti luovuttu koulujen alkaessa elokuun puolivälissä.

Saarenpään mukaan toistaiseksi ei kuitenkaan ole näköpiirissä, että linja-autovuoroja Jyväskylän paikallisliikenteessä syksyllä vähennettäisiin.