"Ilman turisteja olemme pulassa" – Mallorcalaiset odottavat matkailijoita, mutta asiantuntijan mukaan yli 10 miljoonaa turistia on liikaa

Espanjassa rajat ovat auenneet ja koronaepidemian kurittama talous yritetään saada nousuun turismin avulla.

matkailu
Uimaranta.
Mallorcalla Sollerin rannalla oli 27. kesäkuuta tilaa ottaa aurinkoa. Saarelle odotetaan tänä kesänä vain kolmasosaa viime vuoden turistimäärästä. Maija Salmi / Yle

PALMA DE MALLORCA Ensimmäiset koronarajoitusten purkamisen jälkeen saapuneet turistit vastaanotettiin Mallorcalla jo ennen juhannusta.

Sen jälkeen lomakohteiden kadut ovat pikku hiljaa täyttyneet etenkin saksalaisista, jotka ovat saaren suurin turistiryhmä.

Madridista lomasaaren pääkaupunkiin Palma de Mallorcaan muuttanut valokuvaaja Jesús de Frutos kauppaa keskustassa ihmisille Polaroid-kuvia muutamalla eurolla.

– Otin juuri ensimmäisen kuvani karanteenin päättymisen jälkeen, de Frutos sanoo.

Mies ottaa valokuvaa.
Valokuvaaja Jesús de Frutos ottaa valokuvia muutamalla eurolla Palma de Mallorcan keskustassa. Maija Salmi / Yle

Hän kertoo, että pitkä karanteeni ja turismin loppuminen tekivät ison loven freelancerin lompakkoon.

– Ilman säästöjä en olisi pärjännyt. Nyt pelkään, että turismikausi jää lyhyeksi, enkä saa säästettyä talven varalle.

Mallorcalaiset ovat tottuneet elämään kesän sesongin tuomilla säästöillä talven yli. Tänä vuonna säästöjä tuskin jää.

”llman turisteja olemme pulassa”

Matkailijoiden määrä oli Espanjassa jatkuvassa nousussa ennen koronapandemiaa. Viime vuonna maassa vieraili 84 miljoonaa turistia. Tänä vuonna matkailijoita odotetaan (siirryt toiseen palveluun) saapuvan vain 32 miljoonaa eli yli puolet edellisvuotta vähemmän.

Myös reilu kymmenen vuotta sitten alkaneesta finanssikriisistä Espanja on noussut turismin ansiosta. Matkailuala vastaa yli 12 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Samalla monissa espanjalaiskaupungeissa on osoitettu mieltä massaturismia vastaan. Protesteja on ollut myös Mallorcalla.

Saaren pääkaupungin Palma de Mallorcan rantakadulla aamulenkillä oleva Julia Olíva pitää turismiin kohdistuvaa kritiikkiä tekopyhänä.

– Ilman turisteja olemme pulassa. Ilman heitä emme ole yhtään mitään, Olíva sanoo.

Lue lisää: Poikkeustila päättyi Espanjassa, ensimmäiset turistit saapuivat jo Mallorcalle – ”Korona ei pelota, täällä olemme enemmän turvassa kuin kotimaassa”

Ihmisiä kadulla
Saksalaisturistit saapuivat ensimmäisinä Mallorcalle koronapandemian hellitettyä.Maija Salmi / Yle

Massaturismin vaikutuksia vuosikymmeniä tutkinut Baleaarien yliopiston professori Pedro Antonio Salvá Tomás on toista mieltä.

– Viime vuonna Baleaareilla vieraili yli 10 miljoonaa turistia. Se on liikaa. Turistien määrä on noussut räjähdysmäisesti, mutta saaren asukkaiden elämänlaatu ja esimerkiksi palkkataso eivät ole nousseet, Salvá Tomás muistuttaa.

Hänen mielestään Mallorcalla ja koko Espanjassa pitäisi keskittyä laadukkaan ja kestävän ympäristöystävällisen turismin kehittämiseen.

– Nyt määrä korvaa laadun ympäristön kustannuksella. Lisäksi kaupunkien keskustat ovat muuttuneet humalaisten teemapuistoiksi.

Salvá Tomás ei kuitenkaan usko asioiden muuttuvan yhdessä yössä.

– Olen puhunut vuosikymmenet kuuroille korville. Turismissa on kiinni liikaa rahaa, eikä yksi pandemia vielä muuta talousrakennetta.

Lomautukset jatkuvat

Mallorcalle odotetaan tänä kesänä vain kolmasosaa viime kesien normaalista turistimäärästä.

Lukuisat yritykset pysyvät toistaiseksi suljettuina, joten monet työntekijät ovat lomautettuina.

Yksi heistä on katamaraanilla ja turistioppana biokemian opintojensa ohella työskentelevä Clara Traore.

Traore on ollut lomautettuna maaliskuusta lähtien eikä töihinpaluupäivä ole vielä tiedossa.

– Pelkään, että tuet loppuvat enkä saa rahoitettua opintojani.

Kaksi naista esittelee valokuvia.
Clara Traore (vas.) viettää päivää Palma de Mallorcan keskustassa työkaverinsa Claudian kanssa. Molemmat ovat lomautettuina työstään katamaraanilla.Maija Salmi / Yle

Moni voi jäädä työttömäksi

Espanjan hallitus päätti vastikään (siirryt toiseen palveluun) pidentää lomautuksia syyskuun loppuun asti. Niiden piirissä on tällä hetkellä 2,2 miljoonaa työntekijää.

Maassa on oli toukokuussa lähes neljä miljoonaa työtöntä. Espanjan pankki on varoittanut (siirryt toiseen palveluun)työttömyyden nousevan nykyisestä noin 14 prosentista tänä vuonna pahimmillaan yli 24 prosentin.

Nuorisotyöttömyys on Espanjassa jo nyt Euroopan korkeimpia.

24-vuotias Clara Traore pelkää tulevaisuutensa puolesta.

– Turismisektorilla työskentelevistä suurin osa on kaltaisiani nuoria, jotka opiskelevat samaan aikaan. Moni voi nyt jäädä työttömäksi.

Ravintoloitsija joutui irtisanomaan puolet työntekijöistään

Vaikka turismi palaa pikku hiljaa etenkin Mallorcan pääkaupungin läheisyydessä sijaitseviin rantalomakohteisiin, yrittäjille tilanne on tuskainen.

Palma de Mallorcalla ravintolaa pitävä Hamlet Ramirez siirtää pöytiä ja tuoleja terassille aamun ensimmäisinä tunteina.

Hän pelkää, että tänäänkään pöydät eivät täyty.

– Asiakkaita on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Siksi olen joutunut vähentämään yli puolet henkilökunnastani ja työskentelen nyt pääasiassa yhtiökumppanini kanssa, Ramirez sanoo.

Mies ravintolan ovella
Hamlet Ramirez on joutunut vähentämään henkilökuntaansa koronakriisin vuoksi. Hän toivoo, että kesän turistikausi jatkuu pitkälle syksyyn. Maija Salmi / Yle

Espanjan hallitus auttaa epidemian kurittamaa turismisektoria (siirryt toiseen palveluun) 4,2 miljardilla eurolla. Yrittäjille tarjolla on valtion takaamia niin sanottuja ICO-lainoja.

– Lainat ovat tervetulleita, mutta ne voivat luoda yrityksille rakenteellisia ongelmia ja kostautua myöhemmin, Ramirez sanoo.

Hän arvioi, että valtion tarjoama tukisumma on liian pieni. Turismisektori laskee (siirryt toiseen palveluun) tappioiden nousevan tänä vuonna vähintään 80 miljardiin euroon.

"Yritykseni ei kestäisi toista karanteenia"

Espanjassa lukuisilla alueilla on jo nyt rekisteröity uusia koronaviruksen tartuntapiikkejä.

Niitä pelätään myös Mallorcalla, joka on toistaiseksi säästynyt pahimmalta epidemialta.

Jos tartunnat alkavat levitä saarella, turismi saattaa pysähtyä ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Samoin kävisi monen yrittäjän liiketoiminnalle.

– Yritykseni tuskin kestäisi toista karanteenia ainakaan nykyisillä tuilla, Hamlet Ramirez sanoo.

Lisää aiheesta:

Poikkeustila päättyi Espanjassa, ensimmäiset turistit saapuivat jo Mallorcalle – ”Korona ei pelota, täällä olemme enemmän turvassa kuin kotimaassa”

Kreikkaan, Kroatiaan ja jopa kaupunkilomille, loppukesän pakettimatkojen myynti käy kuumana – ministeriö: ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti