Jokeri-näyttelijä Joaquin Phoenixin mukaan nimetty hämähäkki, tupsutuhatjalkainen ja varaani – Turun yliopisto kuvannut kuluvan vuoden aikana yli 40 uutta eläinlajia

Biodiversiteettiyksikkö on erikoistunut heikosti tunnettujen ja kaukaisten alueiden lajistojen tutkimukseen.

Turun yliopisto
Turun yliopiston hallintorakennus ulkoa kuvattuna.
Turun yliopiston päärakennus. Kuvituskuva.Yle/Philip Stenkula

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö on vuoden 2020 aikana löytänyt liki 40 aikaisemmin tuntematonta eläinlajia. Tiedeyhteisön arvion mukaan maapallolla elää arviolta noin 15 miljoonaa eliölajia, mutta niistä on nimetty vasta noin kaksi miljoonaa.

Biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari E. Sääksjärvi pitää selvänä että mahdollisimman suuri osa lajeista pitää löytää jos luonnon monimuotoisuutta halutaan suojella tehokkaasti.

Sääksjärven mukaan uudet lajit voivat esimerkiksi tuottaa aineita, joista on mahdollista kehittää uusia lääkkeitä.

– Luonnon monimuotoisuus köyhtyy nykyisin kiihtyvällä nopeudella, ja arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon seuraavien vuosikymmenten aikana, Sääksjärvi sanoo.

Turun yliopiston tutkijat ovat kuvanneet tämän vuoden aikana esimerkiksi 17 tieteelle uutta hämähäkkilajia, 23 hyönteislajia, yhden tupsutuhatjalkaislajin ja yhden varaanilajin.

Uudet lajit ovat löytyneet esimerkiksi Amazoniasta, Euroopasta, Intiasta, Lähi-Idästä ja Tyynen valtameren saarilta.

Löytönä muun muassa Jokeri-tähden mukaan nimetty hämähäkki

Yksi biodiversiteettiyksikön tutkimuksissa kuvattu laji on tutkija Alireza Zamanin kuvaama Loureedia phoenixi -hämähäkkilaji. Se löytyi Iranista.

– Uusi laji kuuluu samettihämähäkkien heimoon, josta tunnetaan vain vähän lajeja. Ne ovat hyvin piilottelevia elintavoiltaan, joten uuden lajin löytyminen oli hieno yllätys, Zamani kertoo.

Loureedia Phoenixi -lajin oranssi-musta-valkoinen hämähäkki.
Loureedia Phoenixi.K. Sheikhi.

Laji löytyi alueelta, joka on noin 1 500 kilometriä Loureedia-suvun tunnetun esiintymisalueen ulkopuolella.

Zamani ja Sääksjärvi kertovat, että Loureedia phoenixi -laji nimettiin näyttelijä Joaquin Phoenixin mukaan. Sen takaruumiin pinnalla oleva värikäs kuvio muistuttaa Jokeri-elokuvahahmon kasvomaalausta.