1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumausainerikokset

Poliisi: Iisalmessa paljastunut alaikäisten huumevälitysrinki, pääosin 15–16-vuotiaat käyttäneet ja myyneet kovaksi luokiteltuja huumeita

Suurin osa epäillyistä on 15–16-vuotiaita.

Poliisi epäilee 15–16-vuotiaita iisalmelaisia nuoria kovien huumeiden käyttämisestä ja myymisestä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen poliisi on paljastanut alaikäisistä koostuvan huumausaineiden välitysringin Iisalmessa Pohjois-Savossa.

Poliisi epäilee 15–20 nuoren käyttäneen, välittäneen sekä myyneen muun muassa huumaavia lääkeaineita ja koviksi huumeiksi luokiteltavia huumeita, muun muassa metamfetamiinia.

Suurin osa epäillyistä on 15–16-vuotiaita. Kukaan epäillyistä ei ole täysi-ikäinen. Tapauksia on tutkittu maalis-toukokuun aikana.

Ringin jäljille päästiin kaveriporukan Whatsapp-viestittelyn perusteella, kertoo vanhempi konstaapeli Aleksi Hartikainen.

Kaikkien epäiltyjen osalta rikosnimike on huumausainerikos. Törkeää tekomuotoa ei tässä vaiheessa epäillä, koska poliisilla ei ole viitteitä siitä, että aineita olisi välitetty suuria määriä.

– Selvitellään kaikkien viestiketjussa mukana olleiden osallisuus tähän. Ketkä ovat osallistuneet välittämiseen vai onko se ollut pelkkää käyttöä. Riittää kun myy tai antaa kaverille huumeita, niin puhutaan huumausainerikoksesta, Hartikainen selventää.

Poliisilla huoli myös nuorten turvallisuudesta

Tutkinnassa on poliisin mukaan poikkeuksellista epäiltyjen hyvin nuori ikä sekä siihen nähden vahvoiksi luokiteltujen huumeiden aktiivinen käyttäminen ja myyminen.

– Pari vuotta sitten pinnalla oli nuorten kannabiksen käyttö. Näköjään nyt se on siirtynyt kovien huumeiden käyttämiseen, Hartikainen sanoo.

Hartikaisen mukaan epäiltyjen viestittelyn perusteella huumeiden käyttäminen on hyvinkin aktiivista eikä enää voi puhua pelkästä viihdekäytöstä. Poliisi on huolissaan myös nuorten turvallisuudesta.

– Sitten kun kovia huumeita myydään aikuisille, niin siinä voi sattua ja tapahtua huonoja asioita.

Vanhempi konstaapeli Aleksi Hartikainen sanoo, että kyseessä on ilmeisesti pitkäaikainen kaveriporukka.

Poliisi on kuulustellut epäiltyjä ja tutkinta jatkuu. Juttu etenee syyteharkintaan syksyn aikana.

Poliisi on lisännyt viime vuosina henkilöstöä ennalta estävään työhön. Esimerkiksi Iisalmeen on perustettu moniammatillinen Ankkuri-ryhmä, joka keskittyy lähinnä alaikäisten tekemiin rikoksiin ja niiden ennalta estämiseen.

Poliisi toivoo vanhempia olemaan kiinnostuneita lapsensa liikkumisista ja tekemisistä sekä keskustelemaan avoimesti päihteistä, koska viranomaisten resurssit ja valvonta eivät yksistään riitä.