Tarkkaile, lähesty, älä kosketa – näin toimit, jos havaitset loukkaantuneen tai sairaan saimaannorpan

Metsähallitus on julkaissut ohjeet sairaan tai vammautuneen saimaannorpan hoitoon.

saimaannorppa
Saimaannorpat köllöttelevät luodoilla karvanvaihtoaikaan toukokuussa.
Terve saimaannorppa Haukivedellä keväällä 2018.Petri Vironen / Yle

Saimaannorppien suojeluun on kehitetty uusia keinoja ja ohjeita. Taustalla on muun muassa Topias-kuutin kohtalo. Se vietiin Saimaalta hoitoon Korkeasaareen, eikä sitä tautiriskin vuoksi voitu enää palauttaa kotivesiinsä.

Topias kuoli myöhemmin Korkeasaaressa suolitukokseen, jonka se sai nieltyään hiekkaa ja mutaa altaassaan.

Metsähallituksen uusien ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) (pdf) mukaan sairaat tai loukkaantuneet saimaannorpat hoidetaan Saimaalla niiden omassa elinympäristössä ja mahdollisimman vähällä leimautumisella ihmiseen.

Näin raportoit sairaan saimaannorpan

Metsähallitus antaa ohjeet myös siihen, miten toimia jos epäilee havainneensa sairaan tai loukkaantuneen saimaannorpan.

Mahdollisesti huonokuntoista norppaa pitää ohjeen mukaan ensin seurata kaukaa, mieluiten vähintään sadan metrin päästä.

Jos norppa ei liiku ja pitää päänsä koko ajan alas painettuna, tai jos eläimessä näkyy vammoja, sitä voi lähestyä 15 minuutin tarkkailun jälkeen.

Tervekin norppa saattaa päästää ihmisen melko lähelle, mutta jos norppa ei reagoi edes 5–10 metrin päästä, jotain saattaa olla vialla.

Jos norppa ei lyhyen tarkkailunkaan jälkeen reagoi, havainnosta ja havaintopaikasta on syytä ilmoittaa Metsähallitukselle numeroon 0206 39 5000.

Norppiin ei pidä kajota

Metsähallitus korostaa, että norppaan ei pidä koskea, ei käsin eikä millään välineellä. Tämän avulla halutaan ehkäistä tautien tarttuminen norpasta ihmiseen ja ihmisestä norppaan.

Talvella jäällä olevan kuutin suhteen vaaditaan vieläkin enemmän varovaisuutta. Emo saattaa jättää kuutin jäälle tai rantaan yksin useiksi tunneiksi. Metsähallitus ohjeistaa ottamaan yhteyttä, jos kuutti ei liiku kuuteen tuntiin, eikä emo ole käynyt paikalla.

Lue Ylen uutisia saimaannorpasta tästä.