Hyppää sisältöön

Vaasan kaupunki kannustaa nuoria yrittäjiksi tarjoamalla taloudellista tukea – kiinnostus yllätti

Yrityksiä on syntynyt laidasta laitaan: tikkunekuista autofiksaukseen.

Pirkko Vuorinen (vasemmalla) ja Emma Pekkala pitävät puutarhatöistä. Siksi oli luontevaa lähteä yrittämään alalle. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Tänä kesänä Vaasan kaupunki tukee nuoria lähtemään yrittäjäksi. Yhteistyössä 4H-yhdistyksen kanssa syntyi Oma Pomo – kesätyö 4H yrittäjänä -kampanja.

Käytännössä kyse on siitä, että 4H-yhdistyksen järjestämän yrityskoulutuksen lisäksi Vaasan kaupunki maksaa 200 euron starttirahan, joka on tarkoitettu esimerkiksi markkinointikulujen kattamiseen. Lisäksi kaupungin puolelta on annettu käytännön vinkkejä markkinoinnin toteuttamiseen.

Vaasan kaupungin nuorisotiedottaja Tiina Palonen on ollut mukana antamassa yrittäjille vinkkejä. Hänen mukaan kiinnostus on ollut suurta, ja kaikki kymmenen jaossa ollutta tukea volidaan kesän aikana jakaa.

– Perustetujen yritysten joukossa on mm autofiksausta, tikkunekkuvalmistajaa ja puutarhan hoitoa.

Nuoret yrittäjät tietävät, että verkostoituminen on tärkeää. Sillä tavalla löytyy asiakkaita. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Iloa puutarhaan

Emma Pekkala ja Pirkko Vuorinen ovat lukiolaisia ja parhaita kavereita jo lapsuudesta asti. Heille idea yrityksen perustamisesta syntyi jo ennen kuin olivat edes kuulleet kaupungin tarjoamasta tuesta. Se kuitenkin oli positiivinen lisä, josta on ollut paljon hyötyä.

Tytöt pistivät pystyyn Iloa puutarhaan -yrityksen.

– Tottakai oli kiva kun saatiin tukea jonka avulla voitiin esimerkiksi markkinoida palveluita somessa, toteaa Pirkko Vuorinen.

Asiakkaita nuorilla yrittäjillä on ollut ihan mukavasti, vaikka he myöntävätkin, että kalenterissa on vielä tilaa. Koko ajan bisnes on kuitenkin ollut vilkastumaan päin.

– Tarjoamme kaikkea mahdollista puutarhatyötä, kukkapenkkien kitkemistä, istuttamista, nurmikon leikkuuta ja niin edelleen, Emma Pekkala sanoo.

Yrittäminen voisi kiinnostaa jatkossakin

Koska molemmilla on vielä lukiota jäljellä, kutsuu koulunpenkki takaisin ennen pitkää. Yrittäjyys on kuitenkin antanut sellaisen kipinän, että tytöt arvelevat paluun voivan olla hieman haikeaa.

– Kyllä tää on antanut sellaisen fiiliksen että voisi jatkaa yrittäjänä jatkossakin, tytöt toteavat.

Tiina Palonen on yllättynyt iloisesti siitä, miten paljon yrittäjyys nuoria kiinnostaa. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Vaikka kyseessä oli kokeilu Vaasan kaupungin taholta, uskoo Tiina Palonen että yrittäjyyden tukemiselle tulee jatkoa myös ensi vuonna.

– Kyllä varmasti, sen verran paljon herätti projekti jo tänä kesänä kiinnostusta, Palonen toteaa.

.
.