Pääseekö nuori vaihtoon ensi syksynä? Monella lähtö viivästyy, myös kohdemaa vaihtuu

Opiskelijavaihto on vaikeutunut koronan vuoksi.

vaihto-opiskelijat
Kuvassa lentoasemalla ovat belgialainen EMMA VAN DE PERRE ja saksalainen KAROLINA HAMMEL. He ovat lähdössä Suomesta takaisin kotimaihinsa.
Belgialainen Emma Van De Perre ja saksalainen Karolina Hammel vaihto-opiskelivat Valkeakoskella toukokuuhun saakka. Parivaljakko kuvattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 5. toukokuuta, kun kotiinpaluu koitti.Silja Viitala / Yle

Koronaviruspandemia sekoitti keväällä monen lukiossa tai ammattikoulussa opiskelevan nuoren vaihto-oppilasvuoden. Vaihto-ohjelmia keskeytettiin eri puolilla maailmaa ja nuoria lennätettiin takaisin Suomeen.

Moni tuleva vaihto-oppilas miettii nyt, onnistuuko vaihto-opiskelu syksyllä alkavalla lukukaudellakaan.

Hyvä uutinen on se, että pandemia on osoittanut paikoin hiipumisen merkkejä. Silti moni ensi lukuvuodeksi vaihtarivuottaan kaavaileva nuori joutuu elämään epätietoisuudessa ainakin lähdön ajankohdasta.

Vaihto-oppilasjärjestö AFS Suomen toiminnanjohtaja Anja Kahri kertoo, että vaihto-ohjelmien toteuttamisen mahdollisuudet vaihtelevat maittain epidemiatilanteesta riippuen.

Kahrin mukaan monen nuoren suunnitellut vaihto-ohjelmat tulevat ainakin myöhästymään. Myös monen nuoren kohdemaa on vaihtunut alkuperäisestä.

– Olemme AFS:ssa sitoutuneet jatkamaan vaihto-ohjelmia siinä vaiheessa, kun se on mahdollista ja turvallista. Lentojen pitää toimia, maihin tulee päästä ja koulujen pyöriä, Kahri summaa tilanteen.

Kahri ei halua maalailla tämänhetkisestä tilanteesta turhan synkkää kuvaa.

– Paljon on ollut muutoksia ja muutoksia tulee vielä varmaan lisää, mutta Suomesta lähtee nuoria maailmalle ja Suomeen tulee maailmalta nuoria syksyn aikana, Kahri lupaa.

Kahrin mukaan nuoret ovat oma-aloitteisesti peruneet tulevia vaihtovuosiaan vain vähän koronan takia. AFS:n Suomen vaihto-ohjelmiin osallistuu normaalitilanteessa vuosittain kaikkiaan noin 300 nuorta.

Youth For Understanding ry:stä (YFU) kerrotaan, että järjestö lähettää nuoria kaikkiin niihin maihin, joihin se on tällä hetkellä mahdollista maiden asettamien rajoitusten puitteissa.

– Esimerkiksi Australiaan ei pääse nyt koko syksynä, joten ohjelma siirtyy eteenpäin. Nuoret lähtevät sinne joko tammikuun alussa 2021 tai elokuussa 2021, kertoo toiminnanjohtaja Elina Talonen-Lintunen.

"Unelmat saattavat jäädä joillakin toteutumatta"

Suomalaisnuorille suositussa ja perinteikkäässä vaihtokohteessa Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä on kasvussa ja liittovaltiota pidetään tällä hetkellä jopa pandemian keskuksena.

AFS Suomen Kahri kertoo, että järjestö onkin joutunut etsimään nuorille eniten korvaavia kohdemaita juuri Yhdysvalloista.

– Edelleenkin meiltä on lähtemässä nuoria Yhdysvaltoihin, mutta ajankohta elää. Pystymme antamaan tällä hetkellä vain alustavia päivämääriä. Monet konsulaatit eivät ole vielä ryhtyneet myöntämään viisumeitakaan.

Talonen-Lintunen kertoo, että YFU on Suomessa tiiviissä yhteydessä muun muassa Yhdysvaltojen suurlähetystöön, jolla on ajantasaiset tiedot siitä, miten maahan pääsy onnistuu.

Talonen-Lintunen korostaa, että YFU ei missään tapauksessa lähetä ketään maailmalle kriittisessä tai vaarallisessa epidemiatilanteessa.

Talonen-Lintunen pitää nuorten kannalta erittäin ikävänä, että korona on sekoittanut monen nuoren suunnitelmia ja vaihto-ohjelmien toteutukseen joudutaan tekemään muutoksia. YFU:n järjestämiin vaihto-oppilasohjelmiin on osallistunut vuosittain noin 250 nuorta.

– Tämä on todella harmillinen asia nuorille, jotka haluavat lähteä maailmalle. Unelmat saattavat jäädä joillakin toteutumatta, koska monelle ei ole mahdollista siirtää vaihto-oppilasvuotta myöhemmäksi esimerkiksi ohjelmien ikärajojen suhteen.

– Omalta osaltamme lupaamme, että teemme parhaamme, jotta vaihto-oppilasivuosi voidaan toteuttaa muuttuneissakin olosuhteissa turvallisesti ja nuoren tarpeet huomioiden.

Kaikki vaihto-oppilasjärjestöt eivät ole jääneet odottelemaan epidemiatilanteen laantumista ja matkustusrajoitusten purkua. Esimerkiksi Rotary päätti jo huhtikuun puolivälissä, että kaikkia kesän ja syksyn vaihto-ohjelmia siirretään vuodella eteenpäin.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

Lue myös:

"Pakkaa tavarat, lähdet tänä iltana" – turkulaisen Erikan vaihtovuosi Australiassa päättyi kuin seinään

Monen nuoren vaihtovuosi keskeytyy – AFS palauttaa kaikki kotimaihinsa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta