1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Nyt olisi nuorille kesätöitä tarjolla – metsämarjat odottavat kohta poimijaansa

4H järjestö aktivoi nuoria tänä kesänä paikallisten 4H-yhdistysten kautta marjan poimintaan.

Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tällä hetkellä näyttää, että kesän luonnonmarjasadosta on tulossa hyvä. Kotitarvepoimijoiden lisäksi luonnonmarjoja raaka-aineenaan käyttävä elintarviketeollisuus kaipaa marjoja.

Suomessa on vuosittain poimittu 10 - 17 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja teollisuuden tarpeisiin, viime vuosina pääasiassa ulkomaalaisten poimijoiden voimin.

Nyt jos ulkomaalaiset poimijat eivät pääse Suomeen töihin koronaviruksen takia, niin on vaarassa että marjat jäävät metsään.

Muun muassa 4H-järjestö kuuluttaa nyt suomalaisilta talkoohenkeä lähteä joukolla marjastamaan.

4H:lla on valmius ottaa marjoja vastaan ympäri maan. Se on suunnittelemassa ainakin noin 50 marja-aseman perustamista ympäri Suomen. Esimerkiksi Lapissa ainakin Sallaan on tulossa näillä näkymin marja-asema, kertoo Sallan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Annina Kämäräinen.

- Sallan 4H:lla on kyllä hyvät tilat, mutta lastauslaituri puuttuu. Neuvottelemme parhaillaan Sallan kunnan kanssa, jos sillä olisi tarjota meille edulliset tilat marja-asemaksi. Kunhan tila-asia selviää, niin nuoret saisivat töitä ja samalla raha jää paikkakunnalle. Uskon, että kunnassa tämä ymmärretään.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Marja-asema työllistää

Marja-aseman pyörittäminen vaatii myös sen täysipäiväisen hoitajan sesongin ajaksi. Siinäkin on työtä nuorille, poimimisen lisäksi, sanoo Annina Kämäräinen.

Myös monet muut lappilaiset 4H-yhdistykset pyrkivät välittämään marjaa, mutta hieman pienimuotoisemmin. Esimerkiksi Simossa pohditaan kovasti, miten nuoret saadaan innostettua poimintaan.

- Pienimuotoista poimintakilpailua mietitään ja erilaisia tempauksia, kuten parin päivän kestoisia mustikkatalkoita. Näitä keinoja nyt pohditaan tällä hetkellä vähän isommallakin porukalla tässä maassa, kertoo Simon 4 H:n toiminnanjohtaja Ritva Tryyki.

Marjatalkoissa ovat mukana Arktiset Aromit ry, Maa- ja metsätalousministeriö, MTK ry, Pro Agria, Suomen 4H-järjestö, Suomen Kylät ry ja Eläkeliitto.

4H:ssa uskotaan, että nuorten vaikea kesätyötilanne voi lisätä kiinnostusta marjan poimintaan. Esimerkiksi 4H:n järjestämiin taimitalkoisiin olisi ollut tänä kesänä enemmän tulijoita, kun pystyttiin ottamaan.