Essote hieroo sopua: Ehdottaa Sosterille tekonivelyhteistyötä ja tarjoaa tukea päivystystoiminnan pyörittämiseen

Essote tarjoaa Savonlinnan keskussairaalalle muun muassa työvoimaa ja ehdottaa sote-johdon jakamista yhdenvertaisesti Etelä-Savon kaupunkeihin.

keskussairaalat
Kirurgin skalpelli
Essote muun muassa ehdottaa, että Mikkelin keskussairaalasta ohjattaisiin kirurgiaan erikoistuvia lääkäreitä Savonlinnaan. Kuvituskuva. Yle/ Juha-Pekka Inkinen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote on tehnyt Itä-Savon sairaanhoitopiirille uuden tarjouksen sairaanhoitopiirien yhteistyöstä.

Essote tarjoaa Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterille tekonivelortopedien työpanosta, jotta Savonlinnan keskussairaalan lonkan ja polven tekonivelleikkaukset tekisivät omat lääkärit ostopalvelujen sijaan. Samalla Mikkelin keskussairaalasta tarjoaa tukea, jolla Savonlinna pystyisi pitämään päivystyksen nykyisellä tasolla.

– Rahassa mitattunakin tukitoimet ovat useamman miljoonan luokkaa, Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen sanoo tiedotteen mukaan.

Lisäksi Essote muun muassa ehdottaa, että Savonlinnassa tehtäisiin myös Mikkelin keskussairaalan tiettyjen alojen erikoislääkärien poliklinikkakäyntejä ja leikkauksia vähintään miljoonan euron arvosta. Mikkelistä ohjattaisiin myös kirurgiaan erikoistuvia lääkäreitä Savonlinnaan 6–12 kuukauden jaksoiksi, ja Savonlinnan päivystyspotilaat saisivat tarvittaessa päivystysleikkaushoitoa Mikkelissä.

Essote ilmaisee olevansa valmis keskustelemaan myös sote-johdon sijainnista siten, että se jakautuu yhdenvertaisesti Etelä-Savon kaupunkeihin. Kuntayhtymän mukaan uuden esityksen lähtökohtana on, että Etelä-Savossa olisi jatkossa kaksi ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä ylläpitävää keskussairaalaa.

– Esityksessä on pyritty vastaamaan kaikkiin niihin toiveisiin, joita Itä-Savon puolelta on esitetty, Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) sanoo Essoten tiedotteen mukaan.

Kuntayhtymä on toimittanut ehdotuksen avoimena kirjeenä Sosterille ja sen omistajakunnille.

Essotella ja Sosterilla on ollut kiistaa tulevasta sairaaloiden työnjaosta. Tekonivelleikkaukset ovat sairaaloille tärkeitä, koska niiden vaatimalla osaamisella pystytään turvaamaan myös päivystystoimintaa.

Sosterin ilmaisi viime syksynä, että sairaanhoitopiiri haluaa olla tulevaisuudessa osa Pohjois-Savoa ja Kuopion yliopistollista sairaalaa.