1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Marjayrittäjä: "Epätietoisuus on raastavinta" – thaipoimijoiden tulo Suomeen yhä ilmassa, ja kohta on jo liian myöhäistä

Jos thaimaalaiset marjanpoimijat saavat kotimaastaan luvan lähteä Suomeen, paperitöissä voi vielä kestää viikkoja.

marjanpoiminta
Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä
MIkäli thaimaalaiset marjanpoimijat eivät saavu tänä vuonna Suomeen, on koko luonnonmarja-ala vaikeuksissa. Arkistokuva Luumäeltä. Mikko Savolainen / Yle

Thaimaan hallitus päätti kesäkuun alussa, ettei se koronaviruksen takia päästä kansalaisiaan tänä kesänä Suomeen. Samassa yhteydessä kuitenkin ilmoitettiin, että päätöstä voidaan tarkastella uudelleen.

– Meidän tietojemme mukaan tämä tarkastelu on nyt käynnissä, mutta päätöstä ei ole tullut. Nyt ei voi kuin odottaa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen nyt, lähes kuukautta myöhemmin.

Tällä hetkellä Suomessa on 16 marjayritystä, jotka odottavat Thaimaan hallinnon päätöstä. Thaimaasta voisi saapua Suomeen korkeintaan 3 000 poimijaa, mutta tarvetta olisi Soraisen mukaan jopa 6 000:lle poimijalle.

Luonnonmarjakausi lähestyy, ja firmoissa valmistaudutaan siihen nyt vailla tietoa siitä, kuka marjat poimii.

– Epätietoisuus on raastavinta. Tässä joudutaan joka tapauksessa valmistelemaan kautta. Kun valmisteluja tehdään, niin kustannukset juoksevat, kertoo marjafirma Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki.

Marjayritykset ja sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat pitkin kevättä tehneet varasuunnitelmia, mutta ne ovat Soraisen mukaan pelkkää "hätäapua".

– Mikään ei korvaa thaipoimijoita, Naapanki toteaa.

Ministeriö on auttanut yrityksiä tekemään varasuunnitelmia ja TE-palveluiden kautta tiedottanut muun muassa siitä, miten suomalaiset voivat myydä keräämiään marjoja teollisuuden käyttöön.

Soraisen mukaan osa marjayrityksistä on jo päättänyt luovuttaa.

– Yrityksillä on eri taktiikoita. Äärimmillään tämä tilanne tarkoittaa sitä, ettei yritys lähde tähän toimintaan mukaan tänä vuonna ollenkaan.

Luonnonmarja-ala nojaa liikaa thaimaalaisiin

Pelkästään Arctic Internationalin tapauksessa puhutaan jo miljoonien eurojen menetyksistä, mikäli thaipoimijat eivät saavu Suomeen.

– Jos Thaimaa päästää poimijat Suomeen, niin voidaan pelastaa aika paljon, mutta jos ei, kyllä koko alalla on varmasti haasteita, yrityksen toimitusjohtaja Janne Naapanki sanoo.

Naapangin mukaan riippuvuus thaimaalaisista poimijoista on huomattu jo ennen koronakriisiäkin, mutta muutosta ei ole tullut. Naapangin mukaan ulkoministeriö on tähän asti pitänyt mahdottomana, että marjanpoimijoita tuotaisiin Suomeen muista maista.

– Toivottavasti päättäjätkin nyt ymmärtävät, että uusia maita on avattava myös luonnonmarjan poiminnalle. Tämä on ihan liikaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Olli Soraisen mukaan yksi syy tähän tilanteeseen ajautumiseen on se, että yrittäjät ovat nähneet marjanpoimijoiden tuonnin Suomeen helpoksi.

– Toiminnan helppous ja jatkuvuus ovat tuudittaneet yritykset vaarallisen herkkään tilanteeseen, Sorainen sanoo.

Viimeiset hetket käsillä

Jos päätös thaimaalaisten pääsystä Suomeen tulee, menee viikkoja, että he pääsevät Suomeen. Viisumien ja työlupien käsittelyyn menee aikaa.

– Tällä hetkellä Suomen edustusto Thaimaassa on suljettu. Kun edustusto avataan, toiminnan käynnistämiseen menee kaksi viikkoa, ennen kuin viisumien myöntäminen saadaan käyntiin, hallitusneuvos Olli Sorainen sanoo.

Marjayrittäjä Janne Naapanki sanoo, että ellei päätöksiä tällä viikolla saada, aika loppuu.

– Sitten poimijoiden tulo myöhästyy liikaa. Poimijoiden ansaintalogiikan kannalta Suomen marjasesonki on yllättävän lyhyt aika, eikä siitä olisi varaa menettää yhtään.

Naapangin mukaan sekä yritykset että viranomaiset ovat yrittäneet vedota Thaimaan hallintoon.

– Kyllä nyt on taidettu tehdä kaikki, mitä voidaan tehdä.

Lue seuraavaksi