Perinteisten Eskimo-keittiötuotteiden nimi muuttui jo keväällä: "Olemme olleet tietoisia brändinimen haasteista"

Tuorekelmuista ja suodatinpusseista tunnetun Fredmanin lähes 60 vuotta vanha Eskimo-brändi jäi keväällä historiaan.

nimenmuutokset
Fredman-groupin tuotteita, Elmu-kelmu, Eskimofolio, leivinarkki
Vanhoja Eskimo- ja uusia Fredman-tuotteita rinnakkain.Antti Laakso / Yle

Eskimo-tuotenimen koettu ongelmallisuus on vaikuttanut tuotenimiin jo ennen viime viikolla julkisuuteen suurella kohulla noussutta Eskimo-jäätelön tapausta.

kaksi eskimo-jäätelöä
Eskimo-jäätelöiden nimi saattaa vaihtua.Yle

Jäätelöyhtiö Froneri Finlandin markkinointijohtaja Minna Brunberg kertoi Ylelle viime viikolla, että perinteisten jäätelöiden nimi saatetaan muuttaa, koska osa amerikkalaisista alkuperäisasukkaista kokee eskimo-sanan olevan rasistinen. Yhdysvaltalainen jäätelövalmistaja Dreyer's Grand Ice Cream oli jo päättänyt muuttaa Eskimo Pie -jäätelönsä nimen.

Eskimo-keittiötuotteet katoavat

Rauman Lapissa valmistettujen perinteisten Eskimo-keittiötarvikkeiden tuotenimiä on vaihdettu Fredmaniksi viime talvesta alkaen. Yhtiö oli jo aiemmin jättänyt eskimo-sanan pois virallisesta nimestään.

– Yritys pyrkii kansainvälisille markkinoille, ja siinä yhteydessä halusimme yhtenäistää palvelumme ja tuotteemme yhden brändin alle. Yrityksen nimi vaihdettiin jo vuonna 2016 Fredmaniksi, kuluttajatuotteiden osalta päätös tehtiin vuonna 2019, Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman sanoo.

Vuosikymmeniä vanha tuotemerkki

Peter Fredmanin mukaan nimenvaihdos oli pitkän harkinnan tulos.

– Olemme olleet tietoisia brändinimen haasteista ja kuunnelleet tarkkaan myös kuluttajilta tullutta palautetta. Haluamme olla edelläkävijä, ja vastuullisuus on perheyrityksellemme tärkeä arvo.

Eskimo-tuotemerkki on rekisteröity vuonna 1962. Nimellä on myyty muun muassa tuorekelmuja, foliorullia, suodatinpusseja ja leivinarkkeja.

Hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman sanoo, ettei nimenmuutos ole vaikuttanut kielteisesti vaan päinvastoin myynti on kasvanut.

– Uusi brändinimi on saanut hyvää palautetta, ja se näkyy myynnissä positiivisesti. Kuluttajille tärkeintä ovat tuotteiden käyttöominaisuudet ja ympäristöystävälliset arvot. Olemme nimenvaihdokseen tyytyväisiä, Fredman toteaa.

Stereotyypit sivuun

Erilaiset kansallisuuksia käsittelevät tuotemerkit ovat nousseet julkisuuteen viime vuosina, kun niitä on alettu kyseenalaistaa.

Esimerkiksi Brunbergin vanhojen Neekerinsuukko-makeisten nimi muuttui jo vuosia sitten.

jogurtteja rivissä
Turkkilaisen jogurtin pakkauksessa on nykyisin mieshahmo, jolla on fetsi-päähine.Valio

Meijeriyhtiö Valio puolestaan aikoo muuttaa Mustapekka-ruokakermansa nimen sekä vaihtaa turkkilaisen jugurttinsa pakkauksen kuvan toiseen. Jugurttipurkin kuva turkkilaisesta miehestä fetsipäähineessä on valiolaisten tulkinnan mukaan stereotyyppinen.

Nimien vaihtaminen on saanut osakseen myös arvostelua. Esimerkiksi eskimo-sanan kielteinen merkitys tai ainakaan sen korvaajaksi tarjotun inuitti-sanan käyttökelpoisuus ei välttämättä ole niin yksiselitteinen (siirryt toiseen palveluun) kuin sanan arvostelijat antavat ymmärtää.

Neekerisaari historiaan

Yksityiset yritykset voivat muuttaa tuotteidensa nimiä omalla päätöksellään. Sen sijaan kartoissa näkyviä paikannimiä on vaikeampi muuttaa, koska nimenmuutoksiin tarvitaan virallinen hyväksyntä.

Pohjois-Karjalan Liperin saaristossa sijaitsevan Neekerisaaren nimenmuutoksesta käytiin äskettäin kädenvääntöä Kotimaisten kielten keskuksen ja paikallisen journalistiyhdistyksen välillä. Lopulta Kotus hyväksyi nimenmuutoksen.

Kuvassa on saarella oleva mökki.
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen omistaman lomasaaren nimi ei jatkossa ole Neekerisaari.Taru Väänänen

Neekerisaaren nimen taustalla oli toimittajan ammattia harjoittaneiden vanha lempinimi lehtineekeri, joka tuli painomusteen tuhrimista käsistä. Lempinimi on jo jäänyt pääosin historiaan, tosin vielä viime vuosina Suomessa on toiminut urheilutoimittajien yhdistyksiä nimillä Lahden Urheiluneekerit ja Hämeen Urheiluneekerit. Yhdistykset (siirryt toiseen palveluun)ovat sittemmin muuttaneet nimiään.