Venäjän virtuaali-pride tekee vähemmistöt näkyviksi – aktivisti: “Tabu murtuu”

Alle puolet venäläisistä kannattaa seksuaalivähemmistöille samoja oikeuksia kuin muille.

seksuaalivähemmistöt
MIes sateenkaaren värisessä paidassa.
Moskovalainen Nikita Jegorov-Kirillov järjestää Venäjällä virtuaalista pride-kampanjaa.Maksim / LaSky Network

MOSKOVA Venäjältä on viime vuosina totuttu kuulemaan uutisia väkivallasta seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja tietoja heidän oikeuksiensa järjestelmällisestä polkemisesta.

Moskovalainen HLBTIQ-aktivisti Nikita Jegorov-Kirillov uskoo silti, että Venäjälläkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema paranee vääjäämättä.

– Tabu murtuu. Näen hidasta kehitystä, koska nuoremmat ikäluokat näyttävät suhtautuvan homoihin aiempaa normaalimmin ja myös lehdistössä puhutaan aiheesta enemmän, Jegorov-Kirillov kertoo Ylelle puhelimessa.

Myönteisen kehityksen vauhdittamiseksi Jegorov-Kirillov pisti alulle venäläisten kansalaisjärjestöjen tukemana maan ensimmäisen virtuaalisen pride-kokoontumisen. Se kerää verkkosivulleen (siirryt toiseen palveluun) viestejä yhteisöpalvelu Instagramista #russianqueerpride-aihetunnisteen avulla.

Kuvakaappaus Russian queer pride -sivustolta.
Kuvakaappaus pride-sivustolta, joka kertoo kampanjassa olevan kuvaushetkellä 617 osanottajaa.www.russianqueerpride.ru

Väkivallan uhka pakottaa salaamaan suuntautumisen

Väkivallan uhka ja pelko syrjinnästä pakottavat monet venäläiset salaamaan seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä.

Nikita Jegorov-Kirillov kertoo joutuneensa monen muun tuttavansa tapaan väkivallan kohteeksi. Ryhmä miehiä hyökkäsi hänen kimppuunsa seksuaalivähemmistöjen suosiman baarin lähistöllä.

Jegorov-Kirillovin mukaan Venäjällä seksuaalivähemmistöjen tilanne on yleisesti parempi suurissa kaupungeissa, mutta myös Moskovassa pitää välttää kaikkia julkisia hellyydenosoituksia. Jopa kädestä kiinni pitämistä voidaan pitää provokaationa, jolla väkivaltaa oikeutetaan.

Jegovor-Kirillov sanoo Instagramissa, että homona oleminen Venäjällä tarkoittaa feminiinisen puolen kätkemistä, oikeanlaiseksi katsottua käytöstä julkisilla paikoilla ja olemista valmiina tappeluun.

Virtuaalisen priden tarkoituksena on tehdä Venäjän seksuaalivähemmistöt näkyviksi turvallisella tavalla.

– Näkyvyys on askel asian normalisoimiseksi. Se auttaa muita ymmärtämään, kuinka paljon meitä on, Jegorov-Kirillov sanoo.

USA ja Britannia tukevat seksuaalivähemmistöjä

Perinteisten pride-kulkueiden järjestäminen on Venäjällä käytännössä laitonta.

Vuonna 2013 maassa otettiin käyttöön niin kutsutun homopropagandan kieltävä laki. Se kieltää “ei-perinteisten seksuaalisuhteiden propagoinnin” alaikäisten keskuudessa.

Kansalaisjärjestöjen mukaan (siirryt toiseen palveluun) seksuaalivähemmistöihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt viime vuosina Venäjällä. Toisaalta viharikoksista ei usein ilmoiteta (siirryt toiseen palveluun) viranomaisille, sillä luottamus poliisia ja oikeusjärjestelmää kohtaan on vähäistä.

Lue lisää siitä, kuinka Ylen-toimittaja kysyi ulkoministeriössä Tšetšenian homovainoista.

Kesäkuussa ympäri maailmaa on muisteltu 50 vuotta sitten Yhdysvalloissa syntynyttä pride-liikettä. Viime viikolla USA:n Moskovan-suurlähetystö ripusti solidaarisuuden merkiksi sateenkaarilipun rakennuksensa seinälle.

Presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov tuomitsi teon (siirryt toiseen palveluun) Venäjän lain vastaisena.

Myöhemmin myös Britannian suurlähetystö nosti sateenkarilipun salkoonsa Moskovassa. Lisäksi USA:n, Britannian, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin edustustot lähettivät Venäjälle kirjelmän (siirryt toiseen palveluun), jossa ne vaativat maata turvaamaan ihmisoikeudet myös seksuaalivähemmistöille.

Parhaillaan ihmisoikeuksien puolustajat tukevat feministi ja HLBTIQ-aktivisti Julija Tsvetkovaa, jolle syyttäjä vaatii (siirryt toiseen palveluun) 6 vuoden vankeustuomiota tämän sosiaalisessa mediassa jakamien kuvien takia. Poliisi otti kiinni lauantaina (siirryt toiseen palveluun) Moskovassa ja Pietarissa yli neljäkymmentä Tsvetkovaa tukevaa mielenosoittajaa.

Lue lisää: Pietarilaiselta homoklubilta on pitkä matka Tšetšenian kidutuskammioon

Venäläisten asenteet muuttuvat hitaasti

Venäläisten asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat yhä jyrkät.

Vuosi sitten julkaistun kyselytutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 47 prosenttia vastaajista oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että homoilla ja lesboilla tulee olla samat oikeudet kuin muillakin venäläisillä. 43 prosenttia taas vastusti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Aiempina vuosina tehtyihin kyselyihin verrattuna seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannattajien osuus on noussut. Samalla myös niitä täysin vastustavien osuus on kasvanut.

Perustuslakimuutoksesta kertova mainoskyltti.
Perustuslakiäänestystä mainostava kyltti Moskovan keskustassa kehottaa säilyttämään perhearvot.Grigori Vorobjov / Yle

Kansalaisten konservatiiviset arvot huomioidaan myös tällä hetkellä uudistettavassa perustuslaissa, jonka perimmäisenä tarkoituksena on mahdollistaa Vladimir Putinin presidenttiys vastaisuudessakin. Uuden perustuslakimerkinnän mukaan valtio suojelee avioliittoinstituutiota naisen ja miehen välisenä liittona.

Samalla perinteiset perhearvot on otettu näkyväksi osaksi kampanjointia perustuslaista järjestettävässä kansalaisäänestyksessä. Seitsenpäivänen äänestys loppuu ylihuomenna keskiviikkona.

Lue lisää:

Venäläisiä patistetaan “yleisvenäläiseen äänestykseen”, joka takaa Putinin vallan – Asiantuntija: Yhtä laillinen kuin Krimin kansanäänestys

Venäjällä julkaistiin ovensuukysely äänestystuloksesta, vaikka äänestäminen on vielä kesken – arvostelijat: yritys vaikuttaa tulokseen