Aborttioikeuden puolustajille voitto USA:n korkeimmassa oikeudessa

Liberaalien tuomarien rinnalla äänesti oikeuden konservatiivinen puheenjohtaja John Roberts.

Korkeimman oikeuden eteen oli kokoontunut aborttia vastustavia mielenosoittajia. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkein oikeus on tyrmännyt rajoitukset, jotka Louisianan osavaltio on määrännyt aborttiklinikoille.

Kyseessä oli ensimmäinen merkittävä aborttioikeutta koskeva päätös, jonka korkein oikeus on tehnyt Donald Trumpin presidenttikaudella.

Päätös syntyi äänin 5–4. Liberaalien tuomarien rinnalla sen puolesta äänesti korkeimman oikeuden konservatiivinen puheenjohtaja John Roberts.

Louisianan laki vaati, että abortteja tekevillä lääkäreillä on oikeus ottaa potilaita enintään 48 kilometrin päässä sijaitsevaan sairaalaan.

Lain puolustajat perustelivat tätä abortteja tekevien naisten turvallisuudella. Vastustajat huomauttivat, että abortin tehnyt tarvitsee harvoin sairaalahoitoa, ja tarvitsevat saisivat sitä joka tapauksessa. Sen sijaan laki hankaloittaisi heidän mukaansa klinikoiden toimintaa.

Jos laki olisi saanut astua voimaan, kaksi Louisianan kolmesta aborttiklinikasta olisi todennäköisesti joutunut sulkemaan ovensa.

Liberaalien tuomarien mukaan laki vaarantaisi naisten perustuslaillisen oikeuden päättää itse, tekevätkö abortin.

Roberts aiemminkin liberaalien kannalla

Korkein oikeus hylkäsi vuonna 2016 vastaavan Texasin osavaltion lain. Roberts äänesti tuolloin hylkäämistä vastaan. Nyt hän kuitenkin äänesti hylkäyksen puolesta, koska halusi noudattaa perinnettä, jonka mukaan korkein oikeus kunnioittaa ennakkotapauksiaan.

Roberts äänesti jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä liberaalien rinalla. Hän tuki myös päätöstä, jonka mukaan työsyrjinnän kielto koskee muiden mukana sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Hän myös oli torjumassa Trumpin yritystä lakkauttaa ohjelma, joka suojelee karkotukselta lapsena laittomasti Yhdysvaltoihin tulleita.

Trumpin nimittämät korkeimman oikeuden tuomarit Brett Kavanaugh ja Neil Gorsuch vastustivat Louisianan aborttilain kumoamista.

Lue myös: