Herätys: Suomalaiset pandemiakeksinnöt valloittavat maailmaa, monen opiskelijavaihto viivästyy, tänään sataa ja paljon

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuvassa ihmiset ylittävät tietä Japanissa Tokion Shinjukussa.
Suomalaisen Top Data Sciencen Crowd Counting -ohjelmistoratkaisu on nyt Tokiossa pilottikäytössä. Kuvituskuva Tokiosta Shinjukun aseman läheltä 25. kesäkuuta.Charly Triballeau / AFP

Suomalaiset pandemioiden hallintaan liittyvät keksinnöt valloittavat jo maailmaa

Yliopistoissa ja start-up-yrityksissä etsitään kuumeisesti ratkaisuja epidemiatilanteiden hallintaan. Suomalaiset koronapandemian hallintaan liittyvät innovaatiot valloittavatkin jo maailmaa. Enkelisijoittajat taas ovat kiinnostuneita erityisesti etätyöhön liittyvistä innovaatioista.

Pääseekö nuori vaihtoon ensi syksynä?

Kuvassa lentoasemalla ovat belgialainen EMMA VAN DE PERRE ja saksalainen KAROLINA HAMMEL. He ovat lähdössä Suomesta takaisin kotimaihinsa.
Vaihto-opiskelijat Emma Van De Perre ja Karolina Hammel palasivat Suomesta kotimaihinsa 5. toukokuuta.Silja Viitala / Yle

Opiskelijavaihto on vaikeutunut koronan vuoksi. Moni ensi lukuvuodeksi vaihtarivuottaan kaavaileva nuori joutuu elämään nyt epätietoisuudessa. Vaihto-ohjelmat myöhästyvät, ja myös monen nuoren kohdemaa on vaihtunut alkuperäisestä.

Raju maastopalo saatu rajattua Muhoksella

Metsäpalo Muhoksella
Muhoksen raju maastopalo on saatu rajattua aamuyön aikana.Timo Nykyri / Yle

Raju maastopalo on saatu rajattua Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla. Metsää paloi arviolta 250 hehtaaria, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos. Jälkisammutustyöt ovat meneillään ja jatkuvat palopäällikkö Petri Hintikan mukaan ainakin tiistain ajan.

Kun EU on kriisissä, katseet kääntyvät jälleen Saksaan

Kuvassa ovat Emmanuel Macron, Angela Merkel ja mustaa hengityssuojainta käyttävä tarjoilija.
Angela Merkel tapasi Emmanuel Macronin Granseessa Saksassa eilen 29. kesäkuuta. Parivaljakko keskusteli EU:n rahoituksesta koronaviruspandemian keskellä.Maja Hitij / EPA

Vaikeuksiin ajautunut EU odottaa liittokansleri Angela Merkeliltä ihmettä, kun Saksa aloittaa huomenna puheenjohtajuuskautensa. Ranska antaa Saksalle tukensa jälleenrakennusrahaston perustamiseksi, mutta pohjoiset jäsenmaat painavat jarrua. Ne eivät innostu ajatuksesta antaa suoraa rahallista tukea koronakriisissä pahiten kärsineille maille.

Tänään luvassa sateita, paikoin rankastikin

Tiistain sääennuste.
Matti Huutonen / Yle

Suomea piiskaavat tänään runsaat sateet. Maan kaakkoisosassa vettä voi tulla vuorokauden aikana paikoin yli 50 millimetriä. Vettä tulee päivällä etelässä, idässä ja pohjoisessa. Maan länsiosassa on poutaisinta. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.