Maran kysely: Koronakriisi romahdutti pahiten festareiden myynnin – myös kylpylät vakavassa ahdingossa, joka viides pelkää konkurssia

Etujärjestön mukaan majoitus- ja ravintola-alalla on edessä konkursseja, ellei arvonlisäveroa lasketa määräajaksi.

Kesän suuret festivaalit jäävät tänä vuonna väliin koronakriisin ja sen torjuntatoimien vuoksi. Kuva on Turun Ruisrockista kesältä 2018. Kuva: Juuli Aschan / Yle

Ravintolat ja hotellit eivät ole toipuneet odotetulla tavalla kevään rajoituksista, selviää matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran jäsenkyselystä.

Kysyntä on ollut heikkoa kesäkuun alusta juhannukseen saakka. Yritysten odotukset heinä- ja elokuulle ovat niin ikään vaimeat.

Esimerkiksi hotelleista 70 prosenttia on menettänyt vähintään puolet liikevaihdostaan kesäkuussa. Liikevaihto kuvaa yrityksen myynnin sujumista.

Odotukset heinä- ja elokuulle ovat lähes yhtä huonot. Kyselyyn vastanneista hotelleista 11 prosenttia arvioi, että toimintaa uhkaa konkurssi puolen vuoden sisällä.

Vastaavasti puolet kyselyyn vastanneista ravintoloista ja kahviloista on menettänyt 50 prosenttia tai enemmän liikevaihdostaan kesäkuussa.

Neljä kymmenestä ravintolasta ja kahvilasta arvioi, että liikevaihdosta lähtee vähintään puolet seuraavan kahden kuukauden aikana.

Seuraava kuva paljastaa, kuinka rajua tuhoa koronakriisi rajoituksineen on tehty majoitus- ja ravintola-alan liikevaihdolle.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Festareiden myynnissä rajuin pudotus

Maran kyselystä selviää, että liikevaihdolla mitattuna suurin romahdus on tapahtunut festivaalien liikevaihdossa.

Peräti 90 prosenttia vastaajista sanoo, että tuloista katosi kesäkuussa vähintään 90 prosenttia. Heinäkuussa järjestettävien festivaalien tilanne on lähes yhtä paha kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Yli 60 prosenttia vastaajista ei ole voinut kutsua väkeä lainkaan töihin. Yksikään vastaaja ei kuitenkaan katsonut olevan konkurssiuhan alla puolen vuoden sisään.

Myös kylpylät ovat kärsineet vakavasti. Kylpylöistä 80 prosenttia ilmoiti kadottaneensa puolet tai enemmän liikevaihdostaan kesäkuussa. Sama suunta jatkuu heinä- ja elokuussa, arvioi selvä enemmistö.

Konkurssia pelkää seuraavan puolen vuoden aikana lähes joka viides kyselyyn vastannut kylpylä.

Myös huvipuistoilla, keilahalleilla ja liikenneasemilla kesäkuun alku on ollut selvästi vastaavaa ajankohtaa hiljaisempi, eivätkä odotukset loppukesälle ole korkealla.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Mara ehdottaa arvonlisäveron alentamista

Mara on pettynyt kriisin jälkeisiin elvytystoimiin, joista hallitus päätti kesäkuun lisäbudjetissa.

– Elvytystoimet eivät ole kohdistuneet lainkaan suurista toimialoista pahiten kärsivään ravintola- ja matkailualaan, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Timo Lapin mukaan matkailualalta menee viidestä kymmeneen vuotta toipua koronakriisistä. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Mara ehdottaa, että hallitus alentaa syksyllä kotimaan henkilöliikenteen, majoituksen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelujen arvonlisäveron 5 prosenttiin vuodeksi. Vero on nyt 10 prosenttia.

Mara vaatii myös, että ravintola-anniskelun arvonlisävero pudotetaan 10 prosenttiin vuodeksi. Siellä arvonlisävero on nyt 24 prosenttia.

Tamperelainen panimoravintolan Plevna odottaa rajoitusten vapautumista heinäkuun puolivälissä. Ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala toivoo, että ihmiset uskaltavat myös lähteä liikkeelle. Kuva: Anne Savin / Yle

Panimoravintola: Veroale pelastaisi työpaikkoja

Koronan sai tuta nahoissaan esimerkiksi tamperelainen panimoravintola Plevna.

Ravintola suljettiin asiakkailta maaliskuun lopulla. Kevään rajoitusten aikana ainoastaan noutoruoka ja kotiinkuljetukset toivat tuloja.

– Tappiollista se toki oli. Meillä putosi liikevaihto sellaiset 95 prosenttia kriisin takia, kertoo ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala Ylelle.

Alusta lähtien oli kuitenkin selvää, ettei hanskoja heitetä tiskiin. Ravintoloitsijan mukaan alv:n alennuksella olisi iso merkitys.

– Jos ravintolassa olisi edullisempaa myydä ruokaa ja juomia, asiakkaitakin tulisi enemmän. Sillä vältettäisiin konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä, Tähtinen-Hakala painottaa.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Mara korostaa, että Suomen matkailualan kannalta suuri ongelma on ulkomaalaisten matkustusrajoitukset. Matkailu- ja ravintola-ala toivoo nopeaa kokoontumis- ja matkustusrajoitusten purkua.

Viidestä suuresta lähtömaasta neljästä, eli Venäjältä, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Kiinasta, ei saa vielä matkustaa Suomeen. Saksasta Suomeen pääsee aikaisintaan 13. heinäkuuta lähtien.

Maran jäsenkysely toteutettiin 23.–25.6.2020. Kyselyyn tuli 635 vastausta. Marassa on 2 800 jäsentä, jotka työllistävät noin 70 000 henkilöä.

Täydennetty 30.6.2020 klo 13:15 ravintoloitsijan kommenteilla.

Korjaus 30.6.2020 klo 16:20: Mara ehdottaa, että arvonlisävero pudotetaan viiteen prosenttiin kahdeksi vuodeksi, ei puoleksi vuodeksi kuten tekstissä aiemmin sanottiin.