1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Verenluovuttajien tarve on kasvanut – syksyn aikana veren tarve voi kasvaa suuremmaksi, jos sairaalat pääsevät purkamaan hoitojonoja

Verivarastot ovat hälyttävän tyhjinä kevään jälkeen.

Verenluovutus muuttui koronan takia ajanvarauksella toimivaksi. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Poikkeuksellisen kevään aikana veren tarve väheni sairaaloiden supistaessa toimintaansa. Pahimman korona-aallon helpotettua veren tarve on jälleen kasvanut entiselleen.

– Jos sairaaloiden hoitovelkaa päästään purkamaan syksyn aikana, veren tarve saattaa kasvaa vielä alkuvuotta suuremmaksi, Jyväskylän Veripalvelun asiakaspäällikkö Liisa Romo arvioi.

Verenluovutuksessa otettiin käyttöön ajanvaraus koronapandemian alettua, eli verta ei voi mennä luovuttamaan enää spontaanisti. Pääasiassa muutos on ollut pidetty, mutta muutamia soraääniä on mahtunut mukaan.

– Ajanvaraus on toki aiheuttanut myös joitakin pettymyksiä, sillä tieto siitä ei ollut tavoittanut kaikkia verenluovuttajia, eikä kaikkia ilman varausta saapuvia luovuttajia ole voitu ottaa vastaan. Toivon hartaasti, että luovuttajat ymmärtävät pandemian myötä tulleet muutokset eivätkä jätä niiden takia tulematta, Romo sanoo.

Jyväskylän veripalvelun verenluovuttajista suurin osa verenluovuttajista on Jyväskylästä, mutta luovuttajia tulee myös eri puolilta Keski-Suomea.

– Toiveena on, että viikoittain meillä luovuttaisi 180 henkilöä ja tätä varten tarvitsemme päivittäin noin 40 verenluovuttajan apua, sillä kaikki eivät pysty joka kerran luovuttamaan. Jyväskylässä on valmius ottaa vastaan noin 50 verenluovuttajaa päivän aikana, Romo kertoo.

Suomessa tarvitaan joka päivä noin 800 verenluovuttajaa. Tavoitte on, että veren punasoluja olisi viiden päivän verran pankissa jokaisesta veriryhmästä. Viiden päivän varasto turvaa verihuollon keskeytyksettä myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa.

Arviolta 50 000 potilasta saa vuosittain avun vapaaehtoisilta verenluovuttajilta.